Nyomtatás

Interjú

A legjobb magyar Spartan Race hölgy, Kempelen Zita - X2S interjú

Az eplényi Spartan Race versenyen a X2S CUBE TEAM Salomon versenyzői megismerkedtek Kempelen Zitával, aki már több versenyen is "összefutottak".

Zita hihetetlen elszánt és lelkes sportoló, szervező, edző, emellett sportteljesítménye is kiemelkedő.

Rövid bemutatkozást és interjút kértünk tőle. Íme.

Kempelen Zita vagyok, lételemem a mozgás, és a terep szerelmese vagyok. Ez valószínüleg onnan ered, hogy már a nagypapám is tájfutó volt, így gyerekkoromban temészetes volt, hogy én is versenyezni kezdtem. Főiskolás koromig tartott a tájfutó időszak, majd jött a fitness, és 15 évig egy lépést sem futottam!

A hegyek, a kirándulás, a természet szeretete azonban ebben az időszakban is megmaradt, így vágyakoztam vissza az erdőbe!

 

Évek óta „fitness oktatóként” dolgozom, de mára már nem hagyományos aerobik órákat tartok, hanem bootcamp, trx és súlyzós edzéseket.

E mellé jött be tavaly télen újra a futás, amikor elkezdtem felkészülni az első Spartan Race versenyemre, amely Szlovákiában, Valcianska dolinában volt. Itt végül akkor az 5. helyen végeztem.

1. Hogyan érezted magadat a Spartan Race magyar futamán?

Szerintem a magyar verseny szuper volt, igazán színvonalas rendezés, főleg hogy első versenye volt a rendezőknek. Kicsit én is segítettem a szervezésben, így beláthattam a színfalak mögé is, és azt kell mondjam, hatalmas munka előz meg egy ilyen jellegű versenyt.

Az elit mezőny még nem volt túl erős, hiszen az itthoniak közül még csak kevesen ismerték a Spartan Race-t, és nem mertek elit kategóriába nevezni, de remélhetőleg a következő versenyre ez is változni fog.

2. Sokat voltál már külföldön versenyezni. Ahhoz képest ez milyen verseny volt?

Tavaly 4 alkalommal versenyeztem Szlovákiában és Csehországban, két sprint, egy super és egy beast távot teljesítettem, kétszer 5., kétszer 8. helyen végeztem a kinti már tapasztalt, és az itthoninál erősebb mezőnyben.

Ezért azt mondhatom, van tapasztalatom a versenyekről, reálisan össze tudom hasonlítani őket!

A magyar verseny szerintem elsöprő siker volt, és az eddigi legnehezebb sprint pálya! Ez az időkből is látszik, és a külföldi versneyzők is ezt mondták. Magyarország letette a névjegyét a Spartan Race asztalára, és az itthoni, újonc versenyzők is azt kapták, amiről ez a verseny igazán szól!

kempelen-zita-spartan-race 4

3. Számodra mi volt a legnehezebb az eplényi Spartan Race futamon?

Nekem a fölfelé futás a legnehezebb, nem vagyok túl gyors sajnos. Lefelé viszont repesztek, bármilyen meredek is a lejtő J Az akadályok közül a gyűlölt dárdadobás, és most sajnos a monkey barról is leestem, pedig ez nem szokott gondot okozni, de csúszott az esőtől.

Ebben a versenyben éppen az a szép szerintem, hogy kiszámíthatatlan, mit tudsz megcsinálni, mert az időjárási és terep körülmények is befolyásolják az akadályok nehézségét, így minden verseny más.

Tavaly a szezonzáró csehországi sprinten például olyan agyagos volt a föld, hogy a kötélmászást, és még a ferde palánkot is alig tudták megcsinálni az emberek, sokkal többen burpeeztek ezeken az akadályokon, mint szoktak (köztük én is :D)

4. A futás, terepfutás, erőelemek, ügyesség milyen arányban voltak a versenyen?

Azt gondolom, ezek a versenyek igazán „terepesek”. Aki nem futott még terepen, bár aszfalton viszonylag jó, az is könnyen meglepődhet, hiszen a pályát sokszor nem csak utakon vezetik, hanem hegyoldalakban, árkokban, patakokban is. Én pontosan ezért imádom ezt a műfajt! Természetesen számít az ügyesség és koordináció, a cipelős illetve mászós akadályokhoz pedig kell az erő is.

Összetett dolog, ha versenyszerűen műveled, nem árt koncentrálni. Én például már tudom, hogy a traverse falról és a könnyűnek tűnő egyensúlyozó deszkáról könnyű leesni, így ezen a kettőn tudatosan nagyon megfontoltan haladtam.

kempelen-zita-spartan-race 3

5. A győztesek miben voltak jobbak, mint a legjobb magyar?

Nem igazán tudom, az első helyezett lányt nem láttam, a második látótávolságon belül volt, és ő is két akadályt bukott el, mint én, ezért azt gondolom, főleg a futásban voltak jobbak.

6. Mik a terveid idén Spartan Race és más sportágakban?

Más sportágakban nem tervezek, nekem ez a sport most a szerelem! Néha eljárok terepfutó versenyekre, de ott nem az eredmény a lényeg számomra, és nem is vagyok az élbolyban. A Spartan viszont összetettebb dolog, nem csak a futáson múlik, így tavaly az összesített Közép-Európai ranglistán a nők között 2. helyen voltam.

Idén, mivel Magyarország mellett több országban (Lengyelország, Németország) is elindult a versenyzés, sokkal erősebb mezőny lesz, így a célom az első 10 nő között maradni, illetve a magyar nők között szeretnék a ranglistán első 3-ban lenni. Nagyon örülnék neki, ha itthon is kialakulna egy olyan erős elit mezőny, aki tartja a lépést a szlovákokkal és csehekkel, és erre minden esély megvan!

Én kb. 10 évvel vagyok idősebb az átlag női versenyzőknél, így annak örülnék, ha a fiatalabbak rákapnának erre a sportra, és lenne egy nagyon jó, erős női csapat! Legalább 3-4 olyan lányt ismerek, akik nagyon nagyon jók lesznek, és meg fogják állni a helyüket a nemzetközi mezőnyben! Én pedig majd igyekszem nem lemaradni tőlük! J

7. Mit javasolsz azoknak, akik fontolgatják az indulást egy Spartan Race versenyen?

Próbálja ki bátran bárki! A saját vendégeim, akik az edzéseimre járnak, mellettem szintén beleszerettek a versenyzésbe. Sokuk már tavaly is indult versenyen, a mostanira azonban még nagyobb, 25 fős csapattal jöttünk, és már mindenki tervezi a következőt, attól függetlenül, hogy jó eredménnyel zárt, vagy végiggyalogolta és burpeezte a pálya nagyobb részét! Ne féljenek terepre menni, ha bátortalanok, csatakozzanak egy már kialakult társasághoz, vagy terepfutó körhöz. A pálya mindenki számára teljesíthető, és azt mindenki maga dönti el, hogy versenynek fogja fel, vagy lelkes résztvevőként a teljesítést tűzi ki célul! Ami biztos: eddig csak olyan emberrel találkoztam, aki újra indulni szeretne, miután lefutotta!

kempelen-zita-spartan-race 1

Spartan Race: www.spartanrace.hu | Terepfutás: www.terepfutas.hu | X2S TEAM: www.3x2s.hu

 

Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/