Nyomtatás

Interjú

Groholy Babett, aki imádja a vízes akadályfutást - most kiderül miért

Groholy Babett az első magyar akadályfutó versenyek óta ismert és elismert tagja a közösségnek, de nemcsak a dobogós helyezései, hanem közvetlensége és lelkesedése miatt is sokak kedvence. Vele beszélgettünk az idei első félév sikerei után.

Hiába ismernünk sokan régóta, azért még biztos van egy pár apró titok, amit szívesen megosztanál velünk.

Groholy Babettnek hívnak, sokaknak csak Babi vagyok. 3 éves korom óta szerepet játszik az életemben a sport, ami az első úszás órával indult: azóta fél évnél több időre nem volt megállás. ? A versenysporttal (kajak) 13 évesen ismerkedtem meg, amit 7 évig űztem. Voltam ifiben magyar bajnokságon 2., és maratoni kajak EB-n is részt vettem. Mikor már nem hozott sikereket és örömöt, abbahagytam. Az első hosszabb időszak következett sport nélkül. Nagyon meghíztam, nem éreztem jól magam a bőrömben, nem volt ami lekösse a felesleges energiáimat. Később elkezdtem edzőterembe és csoportos fitnesz órákra járni - ott indult újra minden. ? Jelenleg funkcionális edzőként, csoportos oktatóként dolgozom. Az akadályfutással - Spartan - 2014 tavaszán találkoztam, Eplényben. Ekkor úgy éreztem, hogy végre újra élek: végre valami, amit kompetitív jelleggel tudok csinálni.

Mi az a mai megragadott ebben a sportban, miért ajánlanád másoknak?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az akadálysport elég összetett, és ez a szép benne: mindig más kondicionális képességeinket teszi próbára. Itt mindenből előnyt kovácsolhatsz a változó feladatok függvényében: néha az a jó, ha kicsi vagy vagy vékony, máskor pedig az erősebb, magasabb sportolóknak kedveznek az akadályok, a terep. Mindenkinek ajánlom, aki ki akar lépni a komfortzónájából, és szereti a kihívásokat. ?

Idén már már több kiemelkedő akadályfutó / OCR eredményt elértél. Mindig csúcsformában vagy?

Akkor tudok sikeresen teljesíteni, ha (természetesen a megfelelő felkészülés mellett) nem támasztok magammal szemben elvárásokat, egyszerűen csak élvezni próbálom a versenyt, csak magamra figyelni, és fókuszált maradni. Számomra ez a kulcsa. Nekem ez nagyon nehéz feladat, mert elég szigorú vagyok magammal szemben. De ha "összeáll", akkor jól általában jól szereplek.

Számodra mit jelent az OCR sportban mostanában bekövetkezett hatalmas lendület, változás, sok újdonság?

Bevallom őszintén, csak úgy kapkodom a fejem. ? Annyira dinamikusan változik minden az OCR sportban, hogy néha nem tudom követni. Mikor itt versenyzek Magyarországon, nem a győzelem a célom, hanem csak örömből, tét nélkül részt venni egy versenyen. Ezért nem is követem nyomon, hogy állok a bajnokságban.

Edző és instruktor vagy, nyilván nemcsak a sportban éled meg ezt. Hogyan táplálkozol versenyek előtt, van e különbség a szokásos étrended közt és a verseny előtti között?

Megpróbálok odafigyelni a helyes táplálkozásra, és ahhoz tartani magam, ami eddig bevált. Versenyek előtt nekem személy szerint több sóra és magnéziumra van szükségem, illetve sokkal több szénhidrátot viszek be, mint egyébként.

Komplex sportban érsz el sikereket. Kik segítik a munkádat, hogyan készülsz?

groholy babett ocr profile

A futóedzések mellett crossfitezek, nekem ez teszi ki az erőnléti részt. Nyáron igyekszem ezt visszaszorítani: ritkábban járok és kisebb súlyokkal dolgozok. A futóedzéseken belül ki nem állhattam a gyorsító futásokat és a dombos edzést, hiszen ezek azért elég fájdalmasak. ? Most már könnyebben élem meg: mert nagyon jó látni a fejlődést, amit hoz. A futóedzéseimet Czinege Erik állítja össze, és az erőnlétemért Horváth Attila felel. Ami idén fejlesztendő talán, azok az akadály specifikus edzések.

Az úszás megmaradt a felkészülési programodban?

Nem, nem része az edzésemnek, bár az úszás regeneráció gyanánt jó lenne ?

Mi a kedvenc edzésed, gyakorlatod?

Az erőnléti edzésekben (crossfiten belül) nagyon szeretem az olimpiai súlyemelést. Bár ezeket a nyári időszakra visszaveszem (súlyok és gyakoriság tekintetében is), az alapozásomnak viszont jelentős részét teszi ki.

Milyen típusú edzéseket tartasz?

Elsősorban csoportos órákat. Régebben inkább zenés-táncos óráim voltak (ebből a Kangoo Jumps mai napig megmaradt), de mostanság inkább funkcionális órákat, TRX edzéseket tartok.

Technika sportot űzöl legalább részben. Mit használsz most technikában, kiegészítőkben, mik szükségesek ezekhez a versenyekhez? A felszerelésed kapcsán mi a nagy álmod, mit szeretnél beszerezni, kipróbálni, használni? Miért?

Igazából, nekem a "technika" a cipőben és az órában kimerül. ? Cipőben fontosnak tartom, hogy könnyű legyen és "gyors", illetve egy középkategóriás óra már kielégíti az igényeimet. A kesztyűhasználatról sokat kérdezgetem a szakmabelieket, de meg sosem próbáltam versenyen. Úgy vagyok vele: a saját fogáserőm a legbiztosabb.

Hobbi, pihenés?

Nagyon szeretek olvasni, a barátaimmal lenni, lehetőleg a természetben, vízpart mellett tölteni a szabadidőmet.

Évek óta nagyon aktív vagy. Mi a terved a következő egy évben?

Fókuszban még az idei év van nálam, egyelőre ilyen általános célt tudok csak megfogalmazni a következő évre: még jobb lenni önmagamnál. (Szerencsére, ez eddig minden évben megvalósult ? )

Mit ajánlanál annak, aki OCR versenyre készül: OCR 10 parancsolat, amit mindenképpen be kell tartani annak, aki be akar jutni a célba?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Kicsit átfogalmaznám annyiban, hogy sérülésmentesen célba jutni. ? Csak pár irányelv, amit fontosnak tartok:

  • mindig melegíts be (az izmokat, és a keringési rendszert is)
  • mindig nyújts, vezess le edzés, verseny után
  • ne "égesd el magad" rögtön a verseny elején
  • mindig legyél sportszerű
  • ne hátráltasd a gyorsabbat
  • ne "bármi áron", az egészséged rovására teljesíts egy versenyt

És ami meg fontos, és nekem is meg kell tanulnom: a verseny sikere nem mindig a helyezésben mérhető. Lehet egy 5.hely néha értékesebb, mint egy második ?

Köszönjük a beszélgetést!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

groholy babett ocr start

Utoljára frissítve: szombat, 22 június 2019 18:49
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/