Nyomtatás

Akadályfutás hírek

Hivatalos nemzetközi OCR versenyformák

A Nemzetközi OCR Szövetség (FISO) hivatalosan is definiálja azokat a versenyformákat, amelyeket a következő években képvisel és fejleszt. Természetesen ez a lista bővülhet, de már most látszik, hogy nemzetközi szinten is azon gondolkodnak, hogyan lehet színesebb, izgalmasabbá a sportág. A TeFutSz több új formát már 2019-ben is támogat, beemeli a programjába, sőt javaslatot adott le a FISO részére egy új versenyformáról, amit kevdezően fogadtak.

2018-ban 6 teljes értékű és egy "kakukktojás" OCR forma került meghatározásra a nemzetközi szövetség által.

Ezek természetesen eléggé rugalmasak a megvalósításban, de jellegükben erősen különbözőek. Ez nem jelenti azt, hogy csak ilyeneket lehet rendezni, de a nemzetközi szabályok betartása és elfogadása fontos a sportág szempontjából.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Tegyük hozzá, hogy ezek tényleg nem szigorú szabályok, messze nem korláozóak, inkább az átláthatóság és az ésszerű rendszer felé mutatnak. Összehasonlítható eredmények, pontrendszer, egyértelmű nemzetközi kapcsolatok,... amelyek minden sportolónak fontosak lehetnek.

Nézzük a versenyformákat!

ocr100OCR 100

Sprint, párhuzamos verseny, sok akadállyal, kevés futással. 50-100m hosszú pályán, 5-10 akadállyal, 2-8 párhuzamosan haladó versenyzővel.

Szempontok: gyorsaság, ügyesség, robbanékonyság.

Egyéni és váltó verseny.

Példa: American Ninja WarriorUltimate Beastmaster 

 

trackocrPálya OCR (Track OCR)

Sprint, rövid, mesterséges körpályás verseny (stadion, atlétikai pálya, csarnok), kiscsoportos indítással. 200-1600m hosszú pályán, 5-25 akadállyal, 10-25 egyszerre induló versenyzővel.

Szempontok: gyorsaság, ügyesség, robbanékonyság.

Egyéni és váltó verseny.

Példa: az 1950 óta megtartótt katonai akadályfutó versenyek, valamint az új tipusú pályaversenyek (Track OCR)

 

combineocrKombinált OCR (Combined OCR)

Rövid, természetes pályás verseny, kiscsoportos indítással. 1000-3000m hosszú pályán, 10-25 akadállyal, 15-25 egyszerre induló versenyzővel.

Szempontok: gyorsaság, erő, robbanékonyság, kitartás.

Egyéni és váltó verseny.

Példa: Tough Mudder X

 

beachocrBeach OCR (ezt azért nem fordítottuk le, mert annyira elfogadott nemzetközi kifejezés, hogy így sokkal jobban érthető)

Rövid, közepes, természetes pályás verseny, kizárólag homokos sík területen, tömeges indítással. 1500-7000m hosszú pályán, 15-30 akadállyal, tömegrajttal.

Szempontok: állóképesség, gyorsaság, erő, kitartás.

Egyéni, váltó és csapat verseny.

Példa: World Beach Games

 

ocrTerepakadályfutás (Obstacle Course Racing - OCR)

Rövid, közepes, természetes és mesterséges pályás verseny, tömeges indítással. 3-30km hosszú pályán, 10-50 akadállyal, tömegrajttal.

Szempontok: állóképesség, gyorsaság, erő, ügyesség, kitartás.

Egyéni, váltó és csapat verseny.

Példa: az eddig megismert versenyek 99%-a ebbe a kategóriába esik. (Spartan, Fighter's Run, Running Warriors, Tough Mudder, Strong Viking, Warrior Dash, Pannon Hajsza, BrutálAtom...)

 

ultraocrUltra OCR

Hosszú, természetes körpályás verseny, tömeges indítással. Itt az idő számít, 4, 8, 12, 24 órás versenyek.

Szempontok: kitartás, állóképesség, pszichés terhelhetőség.

Egyéni és csapat verseny.

Példa: World's Toughest Mudder 

 

...és a kakukktojás:

expeditionocr

Kalandtúra OCR (Expedition OCR)

Többnapos, természetes pályás verseny, 3-6 fős csapatok részvételével. 3-7 nap hosszan, a legkülönfélébb természetes és épített akádályokkal.

Szempontok: kitartás, állóképesség, pszichés terhelhetőség.

Csapat verseny.

Példa: Raid Gauloises, Eco-Challenge, Primal Quest

A Kalandtúra OCR két okból került be a versenyszámok közé: egyrészt az OCR sportág születése miatt (katonai és expedíciós felkészülési háttér), másrészt a Nemzetközi Szövetség (FISO) alapítója és jelenlegi elnöke Ian Adamson korábban többszörös kalandtúra világbajnok, késöbb az események médiájának nemzetközi szervezője. Korábbi interjúnk vele itt olvasható.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szombat, 15 szeptember 2018 08:19
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/