Nyomtatás

Akadályfutás hírek

OCR a világban - mi a különbség az OCR jelenlegi versenyei és eseményei között?

Nemrégen zajlott az OCR Világbajnokság, ami sokak számára a hivatalos VB-t jelentette. Sajnos ez sok félreértést okozott, szeretnénk ezeket átláthatóbbá, érthetőbbé tenni. Elsőként meg kell különböztetnünk a hivatalos és a nemhivatalos eseményeket illetve sportszervezeteket. Ugyanis egy sportágat csak a hivatalos Szövetsége képviselheti, egy üzleti vállalkozás hiába veszi fel ugyanazt a nevet, attól még nem lesz hivatalos. Pontosan hogyan is van ez?

(A sportjogi összefoglaló a cikk végén olvasható.) Extra: szemléltető videó

Röviden az OCR VB tényei

Az OCR VB 2018 egy üzleti vállaklozás (Adventurey LLC) rendezvénye. Ők nemcsak OCR hanem más sportágban is rendeznek versenyeket. A jelenlegi jogi viszonyok lehetővé teszik, hogy az "OCR" nevet szabadon használhassák, noha nem az ő tulajdonuk, nem tartozik hozzájuk. Mivel más hasonló OCR VB nem volt idén, ezért ez nem okozott problémát.

(Egy sportból vett példa - az Ironman a legismertebb triatlon verseny, de mégsem maga a triatlon, mert annak a Szövetsége az ITU, amely képviseli a sportágat. Az Ironman megmaradt egy jó nevű és sikeres üzleti vállalkozásnak, de nem nevezheti egyik versenyét sem "Triatlon Világbajnokságnak", noha saját "Ironman Világbajnokság" tartozik hozzá).

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Részletesebben a legfontosabbak

Azonban minden sportnak, amely hivatalosan is "sport" akar lenni, kell hogy legyen sportági Szövetsége. A meglepő helyzet az, hogy 2018-ban az OCR sport még nem hivatalos sport (ld. a jogi magyarázatot), így lényegében mindenki úgy használhatja a nevet ahogyan akarja. Azonban a hivatalossá tétel minden új sport esetében bonyolult folyamat, amely több éven át tart. Emiatt sokan nem tudják, hogy létezik egy nemzetközi Szövetség, amely már nagyon közel van ahhoz, hogy hivatalosan is elismerjék és attól kezdve ő fogja képviselni egyedüliként a sportágat.

(A sportjog szerint a sportág elismertetése és elfogadása sok éves szakmai folyamat, rengeteg előírással, amelyeket meg kell valósítani - hiába van régóta egy sport, ha ezek a jogi/szakmai lépések nem történtek meg, akkor nem tehető hivatalossá).

Ez a FISO (World OCR, the "Fédération Internationale de Sports d’Obstacles"),amelynek a székhelye Svájcban található (mint a legtöbb nemzetközi Sportszövetségnek).

A 2017 nyarán hivatalosan bejegyzett Terepakadályfutó és Terepsport Szövetség (TEFUTSZ) 2018 január óta tagja a FISO-nak (erről akkor beszámoltunk) és megtett minden szükséges lépést, hogy a sportágat képviselő szövetség legyen Magyarországon illetve a nemzetközi sportéletben. Itthon is ugyanaz a szabály érvényes, mint külföldön: csak egy Szövetség képviselheti a sportágát országonként és egyetlen világszervezet lehet - csakis akkor, ha minden jogi előírást betartanak.

A TEFUTSZ azóta is napi kapcsolatban van a FISO vezetőségével, az idei évben már a jövő évet készítették elő a magyar szervezet képviselői.

Az üzleti vállalkozásokkal szemben a sportszövetségek nemcsak a versenyeket szervezik, hanem foglalkoznak a versenyzőkkel az utánpótlás kortól kezdve a szenior korosztályig, szakmai és edzőképzéseket szerveznek, hivatalos nemzetközi konferenciákat tartanak a sportág fejlesztése érdekében, együttműködnek az egyetemekkel, főiskolákkal és szerveznek non-profit rendezvényeket is.

Ez a különbség megjelenik a két esemény/szervezet honlapján is:

1. OCR World Chamionship: "the only independent global championships for the sport of Obstacle Course Racing designed to unify, promote, and increase participation in the sport of OCR" ("az egyetlen független világméretű OCR bajnokság, amely célja az OCR sportban való részvétel növelése és egységesítése").

Itt nem is nagyon található más távlati információ, a evsrenyeken és a marketingen kivül.

2. FISO: "The Mission of World OCR is to promote the sport of Obstacle Course Racing and it's related  disciplines throughout the world, to lead Obstacle Racing, and meet the requirements as specified by the International Olympic Committee and the International Paralympic Committee." ("A WORLD OCR küldetése az Obstacle Course Racing és a kapcsolódó sportágak előmozdítása az egész világon, hogy az Obstacle Racing a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által meghatározott követelményeket teljesítse.")

Az FISO oldalon további számos cél, terv szerepel, amely nemcsak a versenyeket, hanem a sportág hosszú távú jövőjét is szolgálja.

2019-ben a FISO rendez Világbajnokságot Svájcban és Európa-bajnokságot Lengyelországban. (ezekről itt olvashatóak részletek)

Sportjogi összefoglaló

(Ez nem egy jogilag pontos összefoglaló, hiszen nem jogászok írták - de összefoglalja mindazt, amit az elmúlt 2 évben erről halottunk, olvastunk. Részletes és pontos magyarázatért keressétek a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

1. egy sportág akkor lesz hivatalos, amikor az arra kijelölt nemzetközi és nemzeti szervezetek elismerik, befogadják. Ezek itthon a Nemzeti Versenysportszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság, a nemzetközi csúcsszervezetek pedig a GAISF (Sportaccord) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

2. ameddig ez a regisztráció nincsen meg, addig bármilyen régi / hagyományos / ismert lehet egy sport, nem tekinthető hivatalosnak. Hivatalos a nemzetközi értékelés, az állami támogatások, a sportpolitika szempontjából. Így lehetnek jogilag és technikailag egyenrangúak a klasszikus sportágak (atlétika, úszás, lovaglás...) és az új sportágak (paintball, korfball, hegyikerékpár...).

3. Mind a nemzetközi, mind a hazai esetben a sportág hivatalossá tételének nagyjából ezek a lépései:

  1. Alapszövetség hivatalos bejegyzése. Ebből lehet több is párhuzamosan. A bejegyzés dátumától számít a Szövetség léte, indulása. Ehhez e megfelelő jogi követelményeknek meg kell felelni (alapszabály, tagság, elnökség...).
  2. Alapszövetség bejegyzésének elindítása a nemzetközi szervezethez.
  3. Alapszövetség aktivitása, munkája, amely szükséges ahhoz, hogy hivatalosan is Sportszövetség legyen. A különbség az, hogy alapszövetség lehet több is, a sportszövetség azonban csak egy lehet egy országban és nemzetközileg is.
  4. Szükséges tennivalók az alapszövetség indulása és a sportszövetségi bejegyzés között: 3 egymás utáni évben országos bajnokságok rendezése, a sportág képviselete a médiában, tagszervezetek (egyesületek) toborzása, a sportág rendszerének (bajnokságok, versenyrendszer, utánpótlás, ...) kialakítása, fejlesztése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Ez nemzetközi szinten is hasonló feltételrendszer keretében zajlik.
  5. A nemzetközi szervezet hivatalos bejegyzésekor a nemzeti szervezet - amennyiben a saját nemzeti feltételeiket teljesítette - rövid időn belül hivatalosan is Sportági Szakszövetség lesz.

4. A Sportági Szakszövetség kizárólagosan képviseli a sportágat, mind a hazai, mind a nemzetközi fórumokon.

Országos sportági szakszövetség

Olyan sportszövetség, amely sportágában kizárólagos jelleggel a sporttörvényben, valamint más jogszabályokban meghatározott feladatokat lát el és a sporttörvényben megállapított különleges jogosítványokat gyakorol. A szakszövetség jogi személy, amelyet a sportág versenyrendszerében részt vevő sportszervezetek (jogi személyek!) hozhatnak létre. (Stv. 20.§ (4))

Kizárólag olyan sportágban hozható létre, amely a NOB által elismert sportág, vagy amelyben a sportág nemzetközi szövetségét felvették a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségébe (Sportaccord). (Stv. 20.§ (5))

Országos sportági szakszövetségnek az előzőeken túlmenően csak olyan sportszövetség minősülhet, amelynek - legalább 10, az adott sportágban tevékenykedő sportszervezet a tagja; - legalább 3 éve folyamatosan országos versenyrendszert (bajnokságot) működtet; - versenyrendszerében rendszeresen legalább 100 fő, sportági versenyengedéllyel rendelkező sportoló vesz részt. ÉS amelyik részt vesz a sportág nemzetközi szövetségének a munkájában!

Azaz a jelenlegi (2018 október) hazai helyzet így áll:

Magyarországon az akadályfutó sportágat a TEFUTSZ (nemzetközi nevén HOCRA: Hungarian OCR Association) képviseli. A TEFUTSZ 2017 júniusában került hivatalos bejegyzésre, 2018 januártól tagja a nemzetközi szervezetnek (FISO). 2017-ben 1, 2018-ban 3 országos bajnoki futamot rendezett. 2018-ban a FISO Európa-bajnokságán csapatot indított, hivatalosan is képviselte Magyarországot.

Erről az OCR MAGAZIN készített egy szemléltető videót

Jelenleg nemzetközi szinten egyedül a FISO képviseli a sportágat hasonló módon, nincsen egyetlen más szervezet sem, amelyik akár a Sportaccord, akár a NOB rendszerében előrébb kerülhetne. A FISO hivatalos bejegyzésére azonban leghamarabb 2019-ben kerül sor. Addig a sportággal kapcsolatban előfordulhatnak az ideihez hasonló félreértések.

Minden, a sportággal kapcsolatos további kérdéssel kapcsolatban a TEFUTSZ válaszol: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Forrás: TEFUTSZ | FISOsportjogasz.hu | OCR MAGAZIN

Utoljára frissítve: vasárnap, 28 október 2018 10:10
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/