Nyomtatás

Akadályfutás hírek

Az OCR akadálysport útja az olimpiai részvétel felé

A szögesdrót alatt kúszás, a homokzsák cipelés, a kötélmászás és más mászó-ugró feladatok talán nem pontosan azok, amelyeket Pierre De Coubertin szem előtt tartott, amikor a modern olimpiát tervezte, de az akadálysport (OCR) lehet az a következő sportág, amely a Játékok hangulatát feltüzeli.

A fenti sorok ellenére azt illik tudni, hogy Coubertin báró alapötlete az olimpia újjáélesztésére onnan származik, hogy a francia katonák erejét, ügyességét és állóképességét nem találta megfelelőnek (hiszen elveszítették az 1870-71 francia-porosz háborút). Tehát az akadálysport pontosan beleillik az eredeti képbe, csak az elmúlt 100 évben nem gondolt rá senki. De a XXI. század hatalmas változást hozott...

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) az elmúlt években egyre fiatalabb közönséget próbál bevonzani a Játékokba, hogy megpróbáljon lépést tartani a modern igényekkel és elvárásokkal. A gördeszka és a sportmászás a 2020-as Tokió olimpiai programján van, a breakdancing pedig a 2024-es párizsi Játékokon debütál.

Az OCR idén mutatkozik be egy, az Olimpiai Bizottság által is felügyelt eseményen, a délkelet-ázsiai játékokban a Fülöp-szigeteken. Hat rendezvény kerül megrendezésre a férfiak és a nők számára, 100 méter 10 akadállyal, 400 m 12 akadállyal és 5 km 20 akadállyal.

A sportág egyik ismert képviselője Joe De Sena így nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek:

Meg lennék lepve, ha a 2028-as Olimpián LA-ban nem lenne a programban az OCR!

Több olimpiai sportágnak 100.000 körüli művelője van világszerte - az akadályfutásnak pedig több millió. Ez is az egyik érv az OCR mellett. A nemzetközi Szövetség (FISO - World OCR) 2014-ben alakult, jelenlegi székhelye Lausanne, Svájc, ahonnan az olimpiai és versenysporttá minősítést irányítják Ian Adamson vezetésével.

Ha nem lenne az OCR elöbb-utóbb az Olimpián, az olyan lenne, mintha kihagynánk a futást az atlétikából. - nyilatkozta Ryan Atkins a sportág egyik kiemelkedő (többszörös világbajnok) sportolója.

Az akadályfutás a tömegsport jellege miatt is kiválóan alkalmas jótékonysági és gyerek futamok lebonyolítására, csapatépítésre és más olyan közösségi programokra, amelyekben nemcsak a teljesítés, hanem a hangulat és a kaland is fontos tényező.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szerda, 05 június 2019 21:32
Címkék:
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/