Interjú

Az OCR hazai bajnoka 2018-ban Martyin László

A 2018-as év volt az első, amikor a terepakadlyfutás hazai Szövetsége (TeFutSz) teljes bajnoki évet tudott megvalósítani. A bajnoki sorozatban a férfiak között Martyin László volt 2018 legjobbja. Vele beszélgettünk az OCR sportról, az edzésekről, a tervekről.

Egyre többen ismernek, hiszen idén nagyon sok versenyen szerepeltél az elsők között, mégis kérlek mutasd be magadat az olvasónak!

Sportolói pályafutásomat labdarúgóként kezdtem 16 évesen. Ez a sport 3 évig tartott csak, sajnos a focicsapatunk feloszlása utáni években már csak a barátokkal jártunk ki mozgás gyanánt. Amint végeztem a főiskolával rögtön egy közeli magyar tulajdonú cégnél kezdtem dolgozni. Egyik kollégámmal hallottunk a Spartan akadályversenyről, és mivel őt is nagyon érdekelte az efelé kihívás, elhatároztuk hogy felkészülünk a 2015-ös Eplényi versenyre.

Felkészülésképpen a Margitsziget SRTG csapatához mentem ahol még most is gyökeres tagja vagyok ?

Ugyan az Eplényi versenyen nem értem el számomra megfelelő helyezést, ám ez nem vette el a kedvem és a lelkesedésem. A 2016-os évre több versenyen is indultam, ahol egyre több sikert értem el, és ez motivált abban, hogy a következő versenyere még jobban felkészüljek.

2017-ben munkahelyet váltottam és külön költöztem a szüleimtől. Ebben az évben a legfőbb célom az volt, hogy az előző évet felülmúljam, minél jobb helyezéseket érjek/érjünk el mind egyéniben, mind csapatban. Néhány csapattagnak sikerült kijutnia az Andorai EB-re, de ott sajnos - vagy nem sajnos - sokat tanultunk arról, hogy mit hogyan kell csinálni verseny előtt és közben.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Idén elkezdtem dolgozni Deák Tamással, hogy a futás terén is még jobb legyek, és végre legyen rendszeresség is a sportolásban és ne csak össze-vissza futkorásszak ? De több helyre is járok edzeni. Zimányi Gáborhoz és Csernák Enikőhöz erőnléti és technikai edzésekre egyaránt. Szerintem a jó sportolónak nem csak egy edzőtől, vagy versenytárstól kell tanulnia, hanem mindenkitől és kitapasztalni melyik a jobb-legjobb technika és azt alkalmazni a versenyeken.

Idén egy katonai versenyen is részt vettem, a Millitary Survivor Run-on, amit hiába csináltam meg hibátlanul erre a versenyre fizikailag nem készültem fel rendesen, emiatt egy jó ideig erőteljesen éreztem az alkarjaimat ?

Ennek ellenére ez a verseny nagyon tetszett nekem olyan igazi OCR-es volt. Nagyon örültem, hogy a terepakadályfutó-és terepsport szövetség ilyen jellegű és minőségű versenyeket támogat itthon. Ilyenekből kellene több! Szerencsére idén már ki voltak nevezve olyan magyar versenyek is ahonnan kvalifikálni lehetett a hivatalos OCR Európa-bajnokságra, ahol Erdős Tímeával magyar színekben versenyeztünk és én ugyan hibátlanul a 8. helyen értem célba, ám volt pár akadály ahol sok időt töltöttem ?

martyin laszlo ocr 2018 1

Idén már kvalifikáltam magam a jövő évi OCR EB-re, amire szeretnék minél jobban felkészülni! Most már tudom mire kell számítanom ilyen versenyen és az idei évinél jobb eredményt szeretnék elérni.

Így legyen! A foci után miért pont az akadályfutást választottad, mit szeretsz benne, miben más ez mint a többi sport?

Azért szeretem az akadályfutást, mert itt nem "normális városi ember" lehetek, hanem az, aki kint van a természetben és nem a hétköznapi gondolatok járnak a fejemben. Ráadásul rendesen tudom a saját fizikai- és szellemi határaimat feszegetni.

Ezek alapján hogyan és kinek ajánlanád?

Mindenkinek ajánlom ezt a sportot, csak legyen tisztában azzal, hogy hol vannak a fizikai határai, mi az amit tud teljesíteni. Bizonyos mértékben ki kell lépni a komfortzónádból, de csak fokozatosan, mértékkel. Szerintem az emberek többsége alábecsüli magát és ezért nem vág bele.

Mint hallhattuk, láthattuk nagyon sok sikered volt 2018-ban! Hogyan telt ez az éved, hogyan érintett a számtalan siker?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Idén is úgy álltam oda a versenyekhez, hogy mindenhol a legjobbat kell kihozzam magamból. Számos versenyen indultam, de a szeptemberi hónap elég sűrűre sikeredett. Bár hiába voltam mindig a dobogón az időeredményeken látszik, hogy kellet volna pihenni a versenyek között.

A siker az maga az én motivációm. Éreztem és hogy ennél nem adhatok lejjebb, meg kell csinálnom, a lehető legjobban, leggyorsabban. Ott akarok állni a dobogón.

De minden dicsőség mögött bukásoknak is kell lennie. Ám fel kell állni és tanulni belőle! Hiába állok a dobogón, ha volt akadály amit esetleg elrontottam, vagy nem a leggyorsabban csináltam meg önmagamhoz képest. Ezeket a verseny után számba veszem és igyekszem a legközelebbi versenyre "kijavítani" a technikát.

Hogyan készülsz most a jövő évi szezonra, mi a kedvenced, mit nem szeretsz? 

Jelenleg kisebb pihenőn vagyok, de lassan el kell kezdeni a jövő évre alapozni. Ennek a sportnak az egyik alapja a futás, ami állóképességet, kitartást ad. Deák Tamás koordinálja a futásokat. Másik pillére az erőnlét - itt általában csapattal szoktam edzeni, hogy egymást is tudjuk motiválni. A kezdetek óta Gábor Man segít hogy erőnlétben és a feladatok helyes végrehajtásában magamhoz képest a legjobb legyek. Csernák Enikőnél is ugyan ezt az odafigyelő izzasztó edzéseket csináljuk.

Mindig újabb és újabb akadályokat és gyakorlatokat találnak ki, nincs két egyforma edzés. Mindig mindenben kell fejlődni, soha nincs olyan hogy tökéletes, de a legtöbbet az emelkedőn való futást kell erőltetnem. Jövőre az OCR EB-t szeretném jobban teljesíteni, és remélhetőleg a VB-re is kijutok ?

Mik a terveid, céljaid 2019-ben és a következő 5 évben?

Jövőre minél több OCR versenyen szeretnék részt venni, hogy minél többet tanuljak és lessek el más sportolóktól, így a legfőbb versenyeken jól menjen minden.Remélem egyszer olimpiai sportág lesz és még nem esek ki a korból ?

Mivel egészíted még ki a felkészülést ehhez a célokhoz?

Év közben csak magnéziumot szedtem, de most a pihenős időszak alatt próbálok telejsen feltöltődni. Minden verseny előtt próbálok rendesen szénhidráttal feltankolni, de a verseny napján már csak minimálisan.

Hogyan látod az OCR sportág jövőjét, a hazai és a nemzetközi helyzetet? Mit szeretnél, ha minél hamarabb megvalósulna és mi az, ami a nagy "álmod" a sportággal kapcsolatban?

A hazai versenyek még kicsit mások, feladatokban és szervezésben is, mint a külföldiek, de egyre több az OCR akadály, amik nehezebbek, összetettebbek. Remélem, hogy jobban el fog terjedni ez a fajta verseny és újabbnál újabb ügyességi akadályok is lesznek. "Álmom " hogy olimpiai sportág legyen az akadályfutás és hogy legyen egy szépen csillogó Olimpiai érmem is mert az még hiányzik a gyűjteményemből ?

Család, munka...hogyan tudod az aktív sport mellé ezeket is tervezni?

Első és legfontosabb szempont a család, ha minden rendben akkor jöhetnek az edzések, versenyek. Két műszakban dolgozom, így mindig más időpontban tudok menni edzeni, de legalább nem egyhangúak a heteim ?

Mi a Te OCR 10 parancsolatod, amit mindenképpen be kell tartani annak, aki eredményesen be akar jutni a célba?

1. Kövesd az edzők utasításait

2. Ne csalj mert magadért csinálod és az eredményekért

3. Tanulj a hibáidból 

4. Mindig fel kell állni bármilyen helyzetben vagy

5. Mindig találj motivációt abban amit csinálsz 

6. Ha "elfogytál" gondold végig hogy mennyi munkát fektettél már bele!

7. Kemény,és kitartó edzések kifizetődnek

8. Figyelj a testeid jeleire,tudd mikor kell pihenni,és mikor bírod még egy picit tovább 

9. Nyújtás!

10. Semmit ne csinálj félgőzzel.Vagy megcsinálod vagy nem...de ne próbálkozz

Köszönjük...és HAJRÁ!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szombat, 17 november 2018 17:00
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
Az akadályfutás sportág elképesztő lendületű fejlődésében ...
2018 dec. 21
Az akadályfutás sportág elképesztő lendületű fejlődésében ...
2018 dec. 21
Lassú futás sokkal több előnnyel jár, mint azt a legtöbben ...
2016 jún. 06
Lassú futás sokkal több előnnyel jár, mint azt a legtöbben ...
2016 jún. 06
  this week I with write about my experience on ...
2016 jún. 06
  this week I with write about my experience on ...
2016 jún. 06
A 2019 évi Európa-bajnokság információi megjelentek a ...
2018 nov. 01
A 2019 évi Európa-bajnokság információi megjelentek a ...
2018 nov. 01

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top