Interjú

Peter Ziska a Spartan Race akadályfutás európai csillaga

Peter Ziska a Spartan Race európai sorozatának egyik legeredményesebb versenyzője, nemzetközi szinten is magasan jegyzett sportoló (2015 második felében a világranglista második helyén áll).

 

A X2S TEAM tagjai sok versenyen mérték össze erejüket vele, Mester Bálint több alkalommal is fej fej mellett versenyzett vele, Kovács Zsolt ért már be Peter előtt, mégis Peter Ziska sporteredményei és a sporthoz való hozzáállása különleges. Erről beszélgettünk vele Száraz Dénes segítségével, aki szlovákul segítette az interjú elkészültét.

Terepsport: Kérjük mesélj magadról, a sport karrieredről!

Peter Ziska: Sportolni nyolc évesen kezdtem télen, sífutóléceken egy játszótéren  Hybiachban, ez egy falu a Tátra alatt, ahol felnőttem. 18 évig sífutottam, nyaranként pedig hegyen futottam, részt is vettem a hegyi futó junior VB-n. A sífutó karrier után elkezdtem az akadályfutást és már három éve ebben versenyzek. Jelenleg szabad vagyok, azaz nincs családom :-), de a szüleim gyerekkorom óta támogatnak és teszik ezt mind a mai napig és ezért hálás vagyok! Azt gondolom, hogy minden szülőnek támogatnia kellene a gyerekeit abban, amiben tehetségesek.

Terepsport: Mit jelent a sport az életedben? Mit jelent számodra az akadályfutás?

Peter Ziska: A sport az életem része, olyan, mint az evés, az alvás, amit minden nap csinálok. Vannak napok, amikor nem sportolok, de az év napjainak nagy részét valahol a hegyekben töltöm futócipőben vagy síléceken. A sportot nevezhetném akár a saját drogomnak, szükségem van rá, hogy boldog legyek és segít túllendülni az élet nehézségein. A sportnak köszönhetően nagyszerű embereket ismertem meg, akik inspirálnak és támogatnak az életben. Az akadályfutás az egyik alap sport, de ilyen formában nem régen született. Az akadályokra próbálok nem akadályként tekinteni, inkább egy útra, ami gondolkodásra késztet, hogy új lehetőségeket keressek, hogy hogyan oldjam meg az életben és a sportban adódó problémákat.

Peter Ziska Spartan Race 2015 12

Terepsport: Hogyan tudnád ajánlani az akadályfutást azoknak, akik még nem próbálták?

Peter Ziska: Sok sportot kipróbáltam, de az akadályfutás teszi leginkább próbára a sportoló koordinációs és erőnléti képességét, felkészültségét. És a hosszabb versenyeken már a pszichika is bekapcsolódik. Sokan elítélik ezt a sportot, de ezt többségében azok teszik, akik még soha nem próbálták.

Terepsport: Kedvenc versenyed, tereped?

Peter Ziska: Mindegyik verseny adott valamit, egyikre sem mondanám azt, hogy ez volt a legjobb. A legnehezebb a Vermonti VB volt, 2014-ben. A legemocionálisabb a 2015-ös VB Kaliforniában. És a legtöbb meglepetés 2013-ban Franciaországban ért a Paul Ricards körön. A legtöbbet pedig az idei Tátra Lomnici EB-n szenvedtem.

Terepsport: Mivel foglalkozol a hétköznapokban, hogyan tudod az edzéseidet megszervezni?

Peter Ziska: Harmadéves egyetemista vagyok, 2016 végére  megszerzem PhD.fokozatot. Emellett pár embernek edzéstervet írok és besegítek az Extreme Obstacle Runners csapatnak. Heti öt alkalommal edzek. A szabadidőmet regenerálódással és a barátaimmal töltöm.

Terepsport: Példaképed?

Peter Ziska: Nincs példaképem,amikor kicsi voltam Michael Jordan volt, talán azért, mert ő volt a legjobb kosárlabdázó és az ő játéka tetszett legjobban, de nem ismerem őt sem mint embert, sem mint sportolót. Egy példaképnek egyszerre kellene lennie mentális, morális és a fizikai példaképnek is.

Terepsport: Az akadályfutás különlegesen összetett sport. Az edzésekhez, versenyekhez használsz valamilyen speciális táplálékot, kiegészítőt?

Peter Ziska: Nincs semmilyen speciális étrendem a verseny előtt. Legjobban a kalácsokat, édes dolgokat szeretem, próbáltam elhagyni 3 hónapra, de nem éreztem semmi pozitív változást. Az Anoe nutrion táplálék kiegészítőit használom, nagyon elégedett vagyok velük.

Terepsport: A sok edzés mellett jut időd a hobbidra, barátokra? Mivel és hogyan pihensz?

Peter Ziska: Jógázom,és olyan emberekkel járom a hegyeket,akikkel azonos hullámhosszon vagyok. Úszni is járok, ami megtisztítja és regenerálja az elmém.

Terepsport: Aktív és nagyon sűrű időszakon vagy túl. Hogyan tervezed a közeljövőt?

Peter Ziska: Most pihenés következik, aminek nagyon örülök.A szezont és az edzéseket decemberben kezdem. A jövőben ki szeretnék próbálni más akadályfutó versenyeket is a Spartan Racen kívül. De természetesen a fő cél a Spartan race VB, ami a jövő ősszel lesz valahol Amerikában, de több infóm erről nincs.

Terepsport: A sport ez emberek életének alapvető része. Te mit ajánlanál a gyerekkori sportoláshoz illetve a felnőtteknek az akadályfutáshoz?

Peter Ziska: A gyerekeknek gimnasztikával és úszással kellene kezdeniük, a felnőtteknek pedig sétát, bringát majd fokozatosan futást és szépen lassan összetettebb mozgásformákat ajánlanék. Télen mindenkinek a sífutást javaslom. Az akadályfutásra főleg futással kell edzeni és kondival, de ez utóbbi az edzések 20 százalékát teszik csak ki vagy még kevesebbet. Ha valaki csak a befutóéremért, a teljesítésért megy, annak elég csak végigsétálnia és meglesz az érem, de ha valaki eredményt is akar, annak keményen kell magán dolgoznia, az edzésnek szisztematikusnak, rendszeresnek kell lennie. És pesrze változatosnak, hogy ne unjuk meg. Sok ember unja az edzéseket, ezért csapatban edzenek, de a csapatnak homogénnek kellene lennie, mert a nagyon eltérő edzettségű emberek akadályozzák egymást.

Terepsport: Köszönjük a beszlgetést! Sok sikert! Jövőre találkozunk. Amennyiben van kedved egy különleges versenyhez, akkor június 18-19 hétvégén egy Running Warriors akadályfutás lesz a Bánki-tónál, közel Szlovákiához. Más mint a többi...

Peter Ziska: Köszönöm a meghívást, egyelőre jónak tűnik a dátum, beírom a naptáramba. Szeretem a meglepetéseket!

Az interjút szerkesztette Tóth Viktor, fordította Száraz Dénes - az X2S TEAM tagjai

Utoljára frissítve: csütörtök, 12 október 2017 12:19
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
Az egyik legnehezebb SPARTAN RACE táv a "Beast" augusztus ...
2016 jún. 06
Az egyik legnehezebb SPARTAN RACE táv a "Beast" augusztus ...
2016 jún. 06
Tóth Ádám éveken át az OCR sport egyik kiemelkedő csillaga ...
2018 nov. 01
Tóth Ádám éveken át az OCR sport egyik kiemelkedő csillaga ...
2018 nov. 01
Március 22-én, péntek délután az X2S TEAM alapítója, Tóth ...
2016 jún. 06
Március 22-én, péntek délután az X2S TEAM alapítója, Tóth ...
2016 jún. 06
Több boldogsághormon szabadul fel a közös edzés során, ...
2016 jún. 06
Több boldogsághormon szabadul fel a közös edzés során, ...
2016 jún. 06

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top