Interjú

Szabó Dávid az OCR akadályfutás versenyzője - rendhagyó személyes vallomás

Szabó Dávid, aki nem az a Szabó Dávid... nehéz helyzetben vannak a srácok, hiszen ugyanazzal a névvel, ugyanabban a sportban versenyeznek, amit szinte egyszerre kezdtek el, szinte egyformán sikeresek, ráadásul a korosztályuk is közel azonos (pár év van köztük). Dávid sok érdekes dolgot elmesél, sőt kettőjük kapcsolatát is megvilágítja!

Szabó Dávid vagyok, 29 éves. Iregszemcsén egy kis 3000 fős faluban nőttem fel. Gyerekként sem voltam az az otthon ülő tipus, haverokkal vagy mentünk biciklizni a határba vagy fociztunk a pályán. Nyolcadikos koromig fociztam Siófokon komolyabb szinten, majd továbbtanulás miatt elhanyagoltam a labdarúgást és már csak megyei szinten űztem ezt a sportot. Siófokon végeztem fodrászként, majd miután leérettségiztem elhatároztam, hogy rendőrnek állok. Közel 4 évet dolgoztam a Készenléti Rendőrségnél. Úgy gondolom, hogy itt nagyon sokat tanultam. Önfegyelem, pszichológia, kommunikáció, szervezettség, kitartás és a mozgás szeretete. 2 éve leszereltem és váltottam. Pestről elköltöztem Sopronba. Itt élek jelenleg és Ausztriába járok ki dolgozni. 2017 februárjában vettem részt először OCR versenyen. Rá 3 hónapra nagy meglepetésemre már dobogós helyezéseket értem el. Ezek a sikerek nagy motivációt adtak. Egyre több versenyre neveztem. Azóta sok szép dobogós helyezést értem el futó -, terepfutó és terepakadályfutó versenyeken is.

Kezdjük a neveddel, a híreddel. Szabó "Drumza" Dávid korban, eredményekben, sportágban, ... nagyon hasonlít hozzád. Hogyan vagytok egymással?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Dáviddal jó barátok vagyunk. Jó ember és kiváló sportoló. 2017-ben Svitben ugyanazon a winter sprinten “debütáltunk” Spartanon, és nagy örömünkre azóta sok szép eredményt halmoztunk fel mindketten.
Még egy érdekesség velünk kapcsolatban, hogy ugyanúgy december hatodikán születtünk.Sokszor összekevernek minket. Dávid EB sikere után több versenyen is megállítottak, hogy gratulálhassanak. A kedvencem, amikor Dávid 2. lett a Miskolc beasten, majd többen is rám írtak facebookon, hogy gratulálnak. Volt aki azt írta, hogy “miért nem első!?” ... Azt hiszem most már tényleg itt az ideje, hogy összehozzunk egy páros versenyt!

Miért pont az akadályfutás? Mit szeretsz benne, miért ajánlanád másoknak?

Szeretem, mert nem csak a futáson van a hangsúly. Ezeken a versenyeken számos feladatot gördítenek eléd, ami komoly fizikai erőt igényel. Kiemelném azt is, hogy nem csak fizikálisan kell toppon lenni ... mentálisan is igen megterhelő az, hogy futtatnak fel-le a hegyre és közben teljesíteni kell ezeket a combos feladatokat. Egy nagyobb távú futamon az sem mindegy hogyan osztod be az erődet, ne fusd el már az elején, legyen még szufla a végére is.
Ajánlanám mindenkinek, kortól és nemtől függetlenül, aki szeretné a maga korlátait feszegetni vagy csupán kilépni kicsit a komfortzónájából.
Nagyon fontos! Megfelelő felkészülés nélkül ne vágjatok bele! Abból a legtöbb esetben sérülés lesz a vége.

szabo david ocr spartan 4

Legemlékezetesebb versenyeid, eredményeid?

- Csehország Kutná Hora Spartan Race Sprint Age Group kategória 5. hely
- Tihanyi Félmaraton - 7 km kategória 2. hely
- V. Pannonhajsza 14+ km csapat 1. hely
- Szlovénia Ultra Trail Vipava Valley T100 - 106 km váltó, 3. hely
- Columbia/Montrail Balaton-felvidék terep maraton - 16.5 km, 1. hely
- Hortischiner Strasen 5,9 km 3. hely
- Lengyelország Bytom Spartan Race Super Age Group kategória 2. hely
- Várgesztes Spartan Race Sprint Age Group kategória 3. hely
- Szlovákia Kubinska Hola Spartan Race beast Age Group kategória 5. hely
- Szlovákia Kubinska Hola Spartan Race Sprint Age Group kategória 2. hely
- Látrány terep és akadályfutó verseny 1. hely
- Románia Spartan Race Poiana Brasov Sprint Open kategória 1. hely
- Románia Spartan Race Poiana Brasov Super Open kategória 1. hely
- Románia Spartan Race Poiana Brasov Beast Elit kategória csapat 1. hely
- Tihany Cross futás - 10,5 km 2. hely
- Tamási szüreti futás - 5,2 km 1. hely
- II. Nemzetihajsza - 14+ km 3. hely
- Irottkő hegyi terepfutó verseny - 7 km, 1. hely
- Spartan Race Miskolc Sprint Elit kategória csapat 2. hely
- Spartan Race Kaprun Super Age Group 5. hey
- Ensport Vértes Terep Maraton 15,5 km 1. hely
- Salomon Lindkogel Trail 10 km 5. hely

Ezek közül hármat emelnék ki.

- Ultra Trail Vipava Valley (Szlovénia) ... 105 km váltó Bakonyi András és Nagy Kornél barátaimmal. Első magyar dobogós helyezés ezen a versenyen.
- Poiana Brasso (Románia) Trifecta hétvége: Sprint és Super távon egyéni első helyezés, Beasten pedig csapat 2. helyezést értem el életem első trifecta hétvégéjén.
- Bytom (Lengyelország) super 2. hely ... Életem első versenye volt ezen a távon, illetve első Spartan dobogós helyezése.

Manapság sok divatos trend van az étkezésben. Te követed valamelyiket vagy saját fejed után mész?

Ez a kedvenc kérdésem! Sokan kérdezik ezt meg. Ilyenkor mindig jót nevetek. Nem számolom sem a grammokat, sem a kalóriákat. Amit megkívánok, azt megeszem. Jöhet csirke pörkölt, székelykáposzta, bármi ... Nem válogatok.
Mivel nagyon édesszájú vagyok, sajnos az édességeknek és a süteményeknek sem tudok ellenállni ... Legnagyobb gyengém a Nutella. Mivel rengeteg kalóriát égetek el versenyek és edzések során, így csupán arra figyelek oda, hogy napi 5-6 étkezés legyen meg és próbálok minél többször zöldséget, valamint gyümölcsöt fogyasztani. Természetesen táplálékiegészítőket is használok. Fehérjét, aminósavakat és különböző vitaminokat is fogyasztok. A versenyek előtti napokban sincsen semmi extra szokásom ... Verseny előtti 1-3 napban kicsit több szénhidrátot fogyasztok.

Ezekhez a z eredményekhez már nem elég csak "úgy" edzeni. Neked mi a beosztásdo, hogyan osztod be az edzésidődet?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A futások mellett erő és állóképességet fejlesztő edzéseket csinálok. Legtöbb esetben saját testsúlyos gyakorlatokat szoktam végezni. Saját magam készítettem fel eddig minden versenyre, áprilistól viszont már Szabó Sándor válogatott futó edzései alapján fogok készülni. Remélhetőleg még sokat tudok fejlődni majd.
Kedvencem amikor egy nagyobb távot futok terepen, egy kényelmesebb tempóban. Ilyenkor teljesen kikapcsolok, magam mögött hagyom minden nyűgöm, bajom és élvezem a természetet. Ajánlanám mindenkinek, hogy menjen ki néha az erdőbe egyet kocogni, biciklizni vagy akár sétálni egy jót!  A nagyobb hegyi futás, ami nem tartozik a kedvenceim közé. Ezen kell még foglalkoznom úgy gondolom.

Terveid a közeljövőben?

Most hétvégén lesz egy nagyon várt versenyem Karlsruhe-ben. Nyolcszor ezer méter, közte igen kemény feladatokkal. Egy jó barátommal párosban fogunk rajthoz állni. Az első három helyezett kvalifikál az egy hétre rá Kölnben rendezendő VB-re. Ezen kívül természetesen lesz pár Spartan és hasonló OCR versenyem is.
Legnagyobb célom az idei évre, hogy egy szép helyezést érjek el a Sparta-ban megrendezésre kerülő Spartan Race Triffecta Világbajnokságon.
Idén OCR versenyek mellett több terepfutó versenyen is fogok indulni. Kíváncsian várom milyen eredményekkel fogok zárni ezeken, mert eddig kevés ilyen versenyen vettem részt.

Milyen felszerelést használsz, mi jött be neked?

A legfontosabb a megfelelő cipő kiválasztása! Jó legyen az ütéscsillapítása, könnyű is legyen és nem utolsó sorban legyen jó keményebb és lazább talajra is, valamint az akadályokon is “fogjon” . Nekem eddig a Salomon Slab Sense 6 vált be a legjobban. Szívesen kipróbálnám az eggyel újabbat, az Slab Sense 7-et is, se még nem ruháztam be rá.
Ruházatban a kompressziós ruházatot részesítem előnyben. Nagy előny, ha izzadtságelvezetős, jól szellőzik, könnyű és nem zavar mozgás közben. Nagyobb távoknál fontos kellék egy profi futózsák és a menet közbeni frissítés (energia zselék/szeletek, só tabletta, iso, stb..) . Az utóbbiakból sajnos nincs tapasztalatom az igazán jó minőségű termékek használatából. Mélyen zsebbe kell nyúlni, ha minőségien szeretnél frissíteni.

Ennyi edzés és munka mellett hogyan tudsz pihenni?

Kipihenni nagyon ritkán pihenem ki magam. Három műszak, edzések és az otthoni teendők mellett nem egyszerű kipihennie magát az embernek sajnos. Ilyenkor ha tehetem párommal, Evelinnel vagyok. Mivel ő is dolgozik, suliba jár és ugyanúgy edz, mint én, így előfordul, hogy csak bedőlünk az ágyba. Ha nem vagyunk túlhajszolva, akkor szívesen megyünk ki a szabadba kirándulni, sétálni kicsit.

Eredményes és lendületesen fejlődő versenyzőként miut tanácsolsz azoknak, akik szeretnének hasonló eredményeket elérni?

szabo david ocr spartan 1

1. Edz keményen!
2. Legyen egy jó edzésterved! Kérj tanácsot szakamberektől, rutinosabb sportolóktól!
3. Ne kényszer legyen az edzés! Élvezd!
4. Változtass néha, hogy ne legyen unalmas!
5. Melegíts be rendesen edzés előtt! Nyújts le edzés után! Menj el néha masszőrhöz!
6. Légy türelmes! Nem egyik napról a másikra jön a siker.
7. Ne mindig egyedül edz! Hívj barátot/barátokat, menj el csoportos edzésekre! Nagyon jó csapatban edzeni. Motiváljátok egymást.
8. Figyelj oda az étkezésre! Éhgyomorra edzeni nem jó!
9. Igyál vizet! Napi 3-4 liter folyadékbevitel legyen meg!
10. Pihenj, regenerálódj!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: csütörtök, 04 április 2019 10:06
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
Tóth Ádám éveken át az OCR sport egyik kiemelkedő csillaga ...
2018 nov. 01
Tóth Ádám éveken át az OCR sport egyik kiemelkedő csillaga ...
2018 nov. 01
Dobos Péter a kanadai OCR szövetség egyik vezetője, akivel ...
2020 jan. 08
Dobos Péter a kanadai OCR szövetség egyik vezetője, akivel ...
2020 jan. 08
Érzed, hogy valami nincs rendben körülötted? Nincs ...
2016 jún. 06
Érzed, hogy valami nincs rendben körülötted? Nincs ...
2016 jún. 06
Nemrégen zajlott az OCR Világbajnokság, ami sokak számára a ...
2018 okt. 26
Nemrégen zajlott az OCR Világbajnokság, ami sokak számára a ...
2018 okt. 26

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top