Interjú

Mészáros László idén újabb szintet lépett a terepakadályfutásban

Mészáros László ismét a célkeresztben (korábban itt írtunk róla). Az elmúlt időszakban számtalan sikert ért el a terepakadályfutás eseményein és habitusa révén sokat is lehetett róla hallani ezen kívül is. Ismeretségünk azóta tart, hogy elkezdte az OCR sportot, így nem volt nehéz "szóra bírni" az idei évről, a tervekről és az álmokról

Vágjunk a közepébe. Mi történt veled 2018-ban?

Elég tág ez a kérdés!

Nagyon sok minden történt velem ebben az évben, azt hiszem több is, mint amire számítottam. Voltak hullámvölgyek és persze utána nagy felemelkedések is. Volt pár szerencsétlen fordulat és pozitív végkicsengések. Szóval csak a szokásos változatosság, ami mindenkinek az életében ugyanúgy előfordul!

Láttalak, hallottalak a versenyekkel, a közéleti aktivitásoddal kapcsolatban. Hogyan telt ez az éved, hogyan érintett a sok siker?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Köszönöm kérdésed, jól sikerült az évem, bár nem minden jött össze, amit terveztem. Ezt példázza, hogy kétszer is csak egy hajszál híján, de lemaradtam a dobogókról. Ettől függetlenül jó visszacsatolások voltak az eredmények, hogy amit csinálok az jó.

Menjek tovább és a gyenge pontokon dolgozzak, hogy még jobb eredményeket tudjak elérni a jövőben is!

Mennyire viseled jól a sikerességet?

meszaros laszlo spartan hungary

Teszem tovább a dolgom! Sok csiszolni való van még ezeken, azt hiszem ez a hozzá állás az, ami lendületben tart. Szokták mondani, hogy a bokszoló halála a luxus, a kényelem. Nem szabad ráülni az eredményre, mert az kényelmessé tesz.

Ez a sport elképesztő fejlődésen megy keresztül és a korosztályomban a fél-profi, azaz Age Group kategóriában óriási a verseny. Nekünk a 30-39-es korosztálynak volt a legnagyobb mezőnyünk a Spartan EB-n!

Korábban sok sérülésed volt, de szerencsére az utóbbi időben elkerültek. A betegségek, sérülések általában változásokat is hoznak. Neked milyen változásokat hoztak az életedbe a korábbi sérülések, hogyan a változtatták meg az életedet, edzéseidet, életmódodat?

Sok ember fél. Én nem! Nekem ez a második esélyem az életben, mert már egyszer meghaltam egy balesetben. Sokan nem is tudnak ezzel mit kezdeni, nem értenek. Ez számomra természetes valahol, mert azt hiszik az élet két felvonásból áll. Hát nem! Egyből.

Én abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy tudom milyen a második eséllyel élni. Így nem félek. Cselekszem, tanulok, dolgozom azokon a pontokon, ahol a testemnek vagy elmémnek szüksége van rá.

Ha konkrétumot kellene kiemeljek, akkor azt mondanám tudatosabban étkezem főleg amikor ilyen sérüléssel tarkított időszak van. Volt lábközépcsont repedésem és augusztus elején volt egy csonthártya sérülésem is a jobb sípcsontomon. Megkönnyítem a dolgom és az étkezéssel, táplálék kiegészítéssel gyorsítom a regenerációt, valamint hogy ne hízzak.

A másik, hogy ilyenkor a keresztedzések szinten tartanak. Szellemileg nagyon sokat jelent, főleg egy világverseny közeledtével.

Régebben még a X2S tagságod idején dolgoztunk együtt, most milyen edzéseket végzel, és ki készíti az edzéstervedet?

3 típusra bontanám szét. Futó edzések, ezeket Czinege Erik írja, valamint ellenőrzi a saját magamnak összeállított erősítő edzéseket. Ezek mellé még akadály specifikus technikai edzések jönnek hozzá. De azt hiszem ide sorolnám a mentális tréninget is Nagy Gyöngyivel! Ez elengedhetetlen!

Az edzéseken, a felkészülésben mi a kedvenced, mit nem szeretsz?

Ez egy jó kérdés, mert amit nem szeretek valahol az a kedvencem! Tudod, az erősíti meg a gyenge pontokat, mellyel közelebb kerülök a céljaimhoz. Szóval lehet az adott pillanatban, amikor az embernek taknya-nyála egybe folyik egy edzésen vagy hányás közeli állapotban fut az nem kellemes. De ez az, ami megerősít! És ha ezt kibírom, akkor jobb leszek, mint az ellenfeleim!

Szóval szeretem a fájdalmas, nehéz edzéseket!

Mi az, amiben a legtöbbet kell fejlődnöd?

Hosszú futás, emelkedők.

meszaros laszlo ocr wc team

Tudom, hogy szeretsz a jövőbe tekinteni, tervezni. Hogyan látod a közelebbi és távolabbi sportkarrieredet?

Bár gyerekként is versenyeztem, de most kezdem azokat a dolgokat megvalósítani, amire mindig is vágytam. Még fiatal vagyok és bőven van még bennem, így komoly célokat tudok kitűzni a jövőt illetően. Legyen az Spartan, OCR versenyzés vagy akár belátható időn belül az Ironman!

Kicsit konkrétabban? Mik a terveid, céljaid 2019-ben és a következő 5 évben?

2019-ben a fő célom a Spartan EB, VB, Trifecta VB (ez opcionális), Ultra Beast és a DACH és CEU regionális bajnokságok. OCR EB vagy OCR VB indulás (ezek is opcionálisak).

Aztán a terepfutásban is egyre többet szeretnék versenyezni az idei UTH rövidtáv 4. helyezésem után kedvet kaptam hozzá. Szóval UTH ismét, tervben van a Cortina Trail is, valamint pár verseny Ausztriában, Szlovákiában.

Mellette kisebb terep versenyek, valamint hazai OCR versenyeken szeretném kipróbálni magam.

A terepakadályfutás részben technika sport. Mit használsz, mit szeretsz technikában, kiegészítőkben, mik szükségesek ezekhez a versenyekhez?

Java részt Salomon termékeket használok. Cipő, soft kulacs, ivó táska azt hiszem ezek a legfőbb dolgok, de az edzések kapcsán kimeríthetetlen a tárház. Szóval csak azt szoktam ajánlani, hogy menjenek fel a Miénk a terep – hazai Salomon márkakereskedő oldalára és válogassanak kedvükre. Persze a tapasztalataim bárkivel megosztom, sokszor írásban is.

A Compressport kompressziós száraiban és zoknijaiban futok, talán ez még fontos lehet.

Ha vannak terveid, akkor biztosan vannak ilyen álmaid is: milyen felszerelést szeretnél beszerezni, kipróbálni, használni?

Egy céges, szponzori autó jól jönne! :-) Meg egy benzin kártya!

Viccet félre téve elég sok cucc van, amit szívesen kipróbálnék még pluszban a fent felsorolt márkákon belül is. Főleg, hogy szeretnék hosszabb távokon is indulni, ahol jól jönnek a kényelmes terep cipők vagy a komplett kompressziós ruházat!

Talán egy jó országúti kerékpár vagy mountain bike az, ami pluszban nagyon hasznos lenne még, mert én korábban ezekben a sportokban is versenyeztem! Most a felkészülésem nagyon segítené, ugyanis ezekkel is csak hozzá tudnánk tenni egy kis pluszt a keresztedzéseken keresztül.

Még egy utolsó, de talán a legfontosabb kérdés ebben a témában: hogyan látod az OCR sportág jövőjét, a hazai és a nemzetközi helyzetet? Mit szeretnél, ha minél hamarabb megvalósulna és mi az, ami a nagy "álmod" a sportággal kapcsolatban?

meszaros laszlo ocr wc start

Ez egy fantasztikus sport, nagyon gyors fejlődéssel! Teljesen mindegy, hogy a „futósabb” Spartan, Tough Mudder vonalat nézzük vagy az akadály specifikusabb versenyeket. Mindkettő jól megfér egymás mellett és van létjogosultsága.

Mivel most 2018-at írunk és még nincs hír róla, így 2024 vagy 2028-ra datálom, hogy ebből akár Olimpiai sportág lesz! Ezt szinte biztosra veszem, mert amilyen látványos és képernyőre való, ott a helye az ötkarikás játékokon. Lásd az amerikai Spartan széria futamok, VB vagy OCR EB/VB közvetítések által már most jobban bele tudunk tekinteni. Szóval a média háttér is szépen lassan meg lesz hozzá.

2024-ben 37 éves leszek, pozitívan állok hozzá és azon leszek, hogy ha a sportág ott lesz az Olimpián, akkor én is ott legyek! Mindig is Olimpikon szerettem volna lenni!

Másik álmom, hogy a hazai közeget olyan szintre emeljük, hogy legalább az Európai, de lehetőség szerint Világviszonylatban is számon tartsák a versenyzőink. Ha ehhez hozzá tudok tenni a szakmai tudásommal vagy bármilyen módon, azaz egy szövetség munkatársaként/olimpiai stáb tagjaként, akkor azt hiszem ez az álom is meg fog valósulni!

Én is biztos vagyok az olimpiai szereplésben, ezért dolgozom én is. De ez  mind újabb Család, munka...hogyan tudod az aktív közéleti szereplés mellé ezeket is beilleszteni? 

Köszönöm, de nem tekintek magamra közéleti szereplőként. Én még mindig ugyanaz a srác vagyok egy alföldi kisvárosból, a Tisza partról.

De, hogy konkrét választ is adjak, most este 11:30 van és az utolsó karaktereket írom neked. Most van időm rá, így a közhellyel élnék, hogy arra van időnk, amire akarjuk. Bár a prioritás fontos! Szóval össze lehet hangolni a munkával és a párom is tudja mivel jár egy interjú, támogató ilyen téren is.

Mi a Te OCR 10 parancsolatod, amit mindenképpen be kell tartani annak, aki eredményesen be akar jutni a célba?

OCR 10 parancsolat? Huh….

  1. Edz, készülj!

  2. Edz keményen!

  3. Edz sokat!

  4. Tanulj meg veszíteni!

  5. Tanulj meg pihenni, relaxálni!

  6. A kiszabott feladatot végezd el, különben nincs itt keresni valód!

  7. Dolgozz a gyenge pontjaidon!

  8. Ismerd fel, a fájdalom a barátod!

  9. Egy hiba is lehet a társad a fejlődésben!

  10. Nem csak a tested, elméd is edzeni kell!

Köszönöm szépen a lehetőséget, 2019-ben többet fogunk találkozni!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: péntek, 26 október 2018 21:53
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
A magyar versenyzők többsége szerdán megérkezett a ...
2019 jún. 26
A magyar versenyzők többsége szerdán megérkezett a ...
2019 jún. 26
Lezárult a Running Warriors és a Terepakadályfutó Szövetség ...
2018 jan. 27
Lezárult a Running Warriors és a Terepakadályfutó Szövetség ...
2018 jan. 27
A Szénás Kör egyik "helyi" teljesítője Bakos Zita, aki a ...
2018 dec. 06
A Szénás Kör egyik "helyi" teljesítője Bakos Zita, aki a ...
2018 dec. 06
Milyen ételeket érdemes fogyasztani, amelyek nem terhelik ...
2016 jún. 06
Milyen ételeket érdemes fogyasztani, amelyek nem terhelik ...
2016 jún. 06

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top