Akadályfutás hírek

TeFutSz, Magyar Terepakadályfutó Szövetség sajtótájékoztató 2018. január

A Magyar Terepakadályfutó Szövetség 2017-ben alakult, a nyár közepén jegyezte be a Budapesti Bíróság. A Szövetség 2018-ban már széles körben és teljes szakmai háttérrel dolgozik a sportág magyar sportolóinak és sporteseményeinek az összefogásán, és a kapcsolatok kiépítésén a nemzetközi szervezetekkel, versenyekkel.

A sajtótájékoztatón áttekintést kaphattunk a TeFutSz történetéről és terveiről.

Stépán Zsolt, elnök: Üdvözlöm a tisztelt jelenlévőket, a Magyar Terepakadályfutó Szövetség sajtótájékoztatóján! Kérem, tegyék fel kérdéseiket!

Miért volt szükség Magyarországon a Terepakadályfutó szövetség létrehozására?

2012-ben Vozár Attila elindította a FightersRun versennyel a magyar terepakadályfutó események sorozatát, amelyeken évről évre nőtt a versenyzők és a versenyek száma. Közös célokkal, de különböző elvekkel szerveződtek a versenyek és úgy gondoltuk, hogy 2017-ben már elég komoly szakmai háttér gyűlt össze ahhoz, hogy egy hivatalos szövetség koordinálja a magyar szervezésű eseményeket és a versenyzők munkáját.

Mik a céljai a Szövetségnek?

A tömegsport bővítése, a professzionális sport erősítése, megalapozása, utánpótlás nevelés, az ezekhez tartozó szakmai alapok megteremtése, kialakítása. Célunk továbbá, hogy a nemzetközi versenyrendszerekhez kapcsolódjunk, ezzel könnyítve meg a magyar sportolók nemzetközi versenyzési lehetőségeit.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Kik koordinálják a Szövetséget?

  • Stépán Zsolt elnök (többszörös magyar válogatott és magyar bajnok atléta (távfutó, terepfutó), edző, versenyző)
  • Rozina Tamás alelnök (a RunningWarriors Magyarország ügyvezető igazgatója)
  • Tóth Viktor alelnök (triatlon és OCR edző, versenyző, versenyszervező)
  • Zimányi Gábor technikai vezető (OCR edző, versenyző, csapatvezető)

Alapító tagjaink több évre visszatekintő szakmai múlttal rendelkeznek. 

Stépán Zsolt (elnök) már 2012-ben részt vett és a győztes csapat tagja volt az 1. hazai rendezésű terpakadályfutó versenynek, és nem mellesleg 10 éves sportvezetői – Sportszövetség irányítási – tapasztalattal rendelkezik.
Tóth Viktor szintén már az első (2012-es) versenyre több csapatot is felkészített, azóta is meghatározó személye (szervezője, versenyzője) a terepakadályfutó eseményeknek.
Rozina Tamás pedig azon vállalkozók közé tartozik, aki pénzt és energiát nem sajnálva több éve sikeresen működtett egy terepakadályfutó versenysorozatot, a RunningWarriors (RW) Magyarországot.
Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy ez a trió sikeresen létrehozhat egy összefogó országos szövetséget, ahova bárki (sportszervezet, egyesület, sportmenedzsment, támogató) csatlakozhat a Terepakadályfutás sikerének érdekében.

Kitől és milyen segítséget kap a Szövetség a működéséhez?

Elsősorban a Running Warriors Magyarország állt a Szövetség mellé, 2016-ban az első megkeresésre azonnal igent mondtak az előkészítéshez és az alapításhoz szükséges segítségre, ami nemcsak a versenyrendszerük kezdeti beintegrálását jelentette, hanem a felmerülő költségek nagy részét is magukra vállalták. Ezek elengedhetetlenek voltak a Szövetség elindításához és fenntartásához.
A Budapesti Honvéd SE szintén aktív partner a kezdeti lépésektől kezdve, a Podiart Kft., illetve a WATCHMAN SHOESMAN is több területen nyújt támogatást. Velük és az új partnerekkel együtt kezdjük az idei évet, a partnerek folyamatosan jelentkeznek.

Milyen jellegű versenyeket tervez a Szövetség?

Több távon és több típusban tervezünk bajnokságokat, futamokat (így erősítve a professzionális versenysportot), ezeknek a részletes szabályairól a weboldalon lehet olvasni (www.tefutsz.hu). Emellett alapvetően minden korosztálynak szervezzük a versenyeket, az egészen rövid sprint jellegű futamoktól kezdve a hosszú – akár ultra hosszú – távokig.

Hogyan alakulnak a magyar bajnoki futamok?

2017-ben egy nyílt bajnokságot rendeztünk szeptemberben a Kamaraerdőben (aminek szinte a teljes költségét és lebonyolítását az RW magára vállalt), ahol még nem volt szükséges a versenyzői licenc. 2018-től az egyesületek és a versenyzők a hivatalos versenyengedéllyel tudnak részt venni a bajnoki címekért zajló küzdelemben. A versenyzők aktivitását és éves motivációját azzal is fent kívánjuk tartani, hogy bevezetjük az éves pontversenyt, ahol minden kupafutamon és a bajnokságokon elért pont számít, ezek összessége alapján év végére alakul ki az éves kupasorozat eredménye. Kiemelten szeretnénk kezelni a fiatalabb korosztályoknak szervezett futamokat és az azokra való felkészülést.

Kik és hogyan fogják szervezni a bajnoki és kupa futamokat, versenyeket?

A Szövetség nem rendez versenyt, hanem pályázatot ír ki a különböző távú és jellegű bajnokságok megrendezésére. Az első magyar bajnoki futamra június 17-én kerül sor a bánki-tónál megrendezésre kerülő RunningWarriors versenyen. A többi távra pedig heteken belül kiírjuk a pályázatokat. A szövetség szakmai bizottsága a pályázatok alapján dönt és a nyerteseknek szakmai segítséget is nyújt.

Ezek a versenyek mennyire illeszkednek a nemzetközi versenyrendszerhez?

Több nemzetközi szervezettel is felvettük a hivatalos kapcsolatot, szeretnénk, ha a magyar versenyzők itthon és külföldön nagyon hasonló körülmények között versenyezhetnének. Idén még csak a szabályokban és a versenyrendszerben illeszkedünk a nemzetközi események sorozatához, később már a magyar eseményekkel is.

Hogyan tudjátok támogatni, segíteni a versenyzők felkészülését?

A tavasszal kerül átadásra egy OCR terepakadályfutó edzőközpont, ahol edzéseket, edzőtáborokat, edző továbbképzéseket és versenyeket is szeretnénk szervezni. Ebben a munkában is komoly szerepet kap Zimányi Gábor és csapata a „Gábor TEAM”, mint szakmai partner. Őket a szövetség szakmai vezetése az évek óta kiemelkedő teljesítményük miatt választott erre a feladatra. Később természetesen szeretnék növelni a csapatok és az edzők, szakemberek számát, a minőségi szakmai munkához azonban idő kell.

Hogyan értékelitek a 2017-es évet a magyar terepakadályfutás sportág szempontjából?

Nagyon aktív év volt, számos versennyel és nagyszerű nemzetközi eredménnyel. Ezért a Running Warriors Magyarország kiírt egy díjat, amelyet a TeFutSz segítségével szeretne átadni a 2017-es év legjobb férfi és női versenyzőjének, a legeredményesebb csapatnak és a legeredményesebb edzőnek. De hamarosan az interneten minden kiderül.

Milyen további terveitek vannak a terepakadályfutással kapcsolatban?

Egyik elsődleges és szakmai szempontból legfontosabb célunk, hogy a terepakadályfutást, mint sportágat eljuttassuk az iskolai testnevelésbe. A sportág sajátossága, hogy nagyon sokféle mozgásformát ötvöz, sokféle környezetben, így olyan gyerekeknek is élményeket ad, akik nehezebben mozdulnak meg. A játékosság és a vidámság ugyanolyan része a terepakadályfutásnak, mint a kőkemény erő és technikai feladatok vagy az állóképesség. Az OCR akadálypályán külön szekciók lesznek a gyerekeknek, fiataloknak, így akár iskolai programokat, akár táborokat is lehet oda szervezni.

TeFutSz

Web: www.tefutsz.hu

Facebook: facebook.com/tefutsz

Forrás:  TeFutSz sajtóanyag

 

Utoljára frissítve: péntek, 19 január 2018 08:23
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület 2018.április 28-án ...
2018 ápr. 16
Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület 2018.április 28-án ...
2018 ápr. 16
Szabó Dávid, aki nem az a Szabó Dávid... nehéz helyzetben ...
2019 ápr. 04
Szabó Dávid, aki nem az a Szabó Dávid... nehéz helyzetben ...
2019 ápr. 04
Csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye azoknál a ...
2016 jún. 06
Csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye azoknál a ...
2016 jún. 06
Ennek az edzéstípusnak a lényege, hogy ...
2016 jún. 06
Ennek az edzéstípusnak a lényege, hogy ...
2016 jún. 06

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top