×

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /home/terepspo/public_html/sub/akadalyfutas.hu/images/gal/2015/AlyVenti
×

Megjegyzés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/gal/2015/AlyVenti

Interjú

Ultramaraton interjú - Aly Venti a Spartathlon második helyezettje

2015-ben a Spartathlonon egy fiatal amerikai lány állt a dobogó második fokán két magyar ultrafutó között. Alyson Venti egy csendes, különleges ultramaratonista, futónő. Nemcsak a futásaiban, de életszemléletében is érdekes ahogyan és amiről mesél.

"A forró éghajlat, a sík terep és a monotonitás specialistája" - tartják róla.

Aly imád futni. A középiskola és az egyetem alatt végig futott, nem hagyta abba. Amikor a Békehadtest önkéntese volt Fijin, a futás állandóságot jelentett számára a bizonytalan környezetben, és az egyetlen ismerős vigasz volt egy idegen kultúrában. Itt futotta első maratonját is.

Amíg gyakornok volt Dél-Afrikában, felfedezte hogy a futás annak egy módja, hogy új tájakat fedezz fel. Miután visszatért hogy folytassa az egyetemet, a futás hamar annak a módszerévé vált számára, hogy enyhítse vele az egyetemi élet stresszét. Emellett egyedi kiutat is jelentett az osztálytermi környezetből a gondolkodás számára.

A doktori fokozat megszerzéséhez rengeteg gondolkodásra van szükség, és mielőtt erre rájött, 150-200 sérülésmentes mérföldet futott hetente. Az ultramaratonra jelentkezés természetesnek tűnt.

2012-ben lefutotta a Keys 100-at, megdöntve a női rekordot, és összesítésben a második helyen végzett. 2013-ban 4. lett az ING Miami maratonon, amelyet 3 órán belül futott le.

Amíg erre a versenyre edzett, első lett a Palm Beach félmaratonon, ami az az első versenykísérlete ezen a távon! 2014-ben elhatározta, hogy benevez a “világ legkeményebb versenyének” nevezett Badwater 135 mérföldes ultramaratonra. E versenyre készülve első női versenyzőként végzett a 100 mérföldes Ghost Train versenyen, 18:59-es rekordidővel, és abszolút első helyezett lett a 100 mérföldes Long Haul versenyen egy másik, 17:04-es rekordidővel.

Májusban megdöntötte a saját rekordját a Keys 100 mérföldes ultramaratonon, elsőként végezve 14:42-es idővel. Ez a másodig legjobb idő amit valaha nő futott az Egyesült Államokban. Ezután Aly lefutotta a 135 mérföldes Badwater ultramaratont, ami az első kísérlete volt arra, hogy 100 mérföld feletti távot fusson le. Összesítettben 8. lett, és az első nőként ért célba.

2015 kihívást jelentő év volt Aly számára. Csalódást okozó eredményt ért el mind az áprilisi, torinói 24 órás világbajnokságon, mind a 2015-ös Badwater 135-ön. Sérüléssel küzdve, és próbálva hozzászokni a változáshoz amit a New York-ba költözés jelentett, majdnem úgy döntött, hogy kihagyja a Spartathlont. Végül elhatározta, hogy mégis elindul, de a célja most nem a helyezés elérése volt, hanem hogy egyáltalán be tudja fejezni a versenyt.

Óvatosan, majdhogynem lépésben haladva vitte végig a versenyt, és második nőként ért célba (a versenyt Nagy Katalin nyerteLubics Szilvi bronzérmes lett). Összesítettben a 9. lett, a második legjobb női idővel (26:50).

Amikor Aly éppen nem fut, szeret szörfözni, búvárkodni és trombitálni.

Amikor megkérdezik tőle, hogy miért fut olyan sokat, egyszerűen ezt válaszolja: “Őszintén szólva, én csak imádok futni.”

Nagyon aktív életet élsz régóta, sok mindennel foglalkozol. Hogyan helyezed el a sportot az életedben? Miért fontos a számodra?

A futásnak mindig fontos szerepe volt az életemben, bár ez a szerep változott, ahogy új kalandokba és kihívásokba kezdtem. A Békehadtest önkénteseként Fijin a futás jelentette az egyetlen állandóságot az idegen kultúrában. Amikor Dél-Afrikában voltam gyakornok, a futás által ismertem meg ezt a bámulatos és gyönyörű országot. Amikor a doktori fokozatomat kezdtem, a futás által tudtam meditálni és gondolkodni a dolgokon. Számomra a futás eszköz, amire támaszkodhatok, segít átjutnom a nehézségeken és a mindennapi kihívásokon.

Ez mindenki számára fontos gondolat, minden élethelyzetben segíthet a sport. Hogyan tudod a családod és a barátaid felé közölni ezt az érzést?

Nehéz kifejezni, miért annyira fontos számomra a futás. Úgy érzem, sokszor megpróbáltam, de nem sikerült a valódi fontosságát megragadni. A futás lehetőséget ad arra, hogy feldolgozzuk a dolgokat és gondolkodjunk, egy olyan világban, amelyben gyakran csak nagyon kevés időnk marad erre. A futást a magamra fordított idő részének tekintem, olyan módon, hogy talán ez a legönzőbb dolog amit csinálok. Néha fontos dolgokon gondolkodom, néha nem annyira fontos dolgokon, de bárhogy is, ez egy olyan idő, amikor meditálhatunk és feldolgozhatjuk a dolgokat, ami ritka és értékes, és mind érzelmileg, mind fizikailag segít nekünk növekedni. A futás emellett remek módja annak, hogy a szabadban legyünk és élvezzük a környezetet, amelyben élünk.

aly venti ultramarathon spartathlon interview 07

Ultrafutóként elég sok időt töltesz futócipőben, napi, heti szinten sok-sok órát. A sport mellett mi a hivatásod? Hogy néz ki a napirended? Hogy tudod megszervezni hogy jusson idő edzésre, munkára, a családodra és a barátaidra?

Kémiai oceanográfiából szereztem doktori fokozatot tavaly. A kutatási területem az, hogy a globális klímaváltozás hogyan változtatja meg a korallokat és a korallzátony-közösségeket. Az elmúlt évben különböző kutatóintézetekkel konzultáltam, míg a vőlegényem a posztdoktori képzését végezte a Kolumbia Egyetemen. Önkéntesként futóedzősködöm is. A futás segít hogy rendszert vigyek a napomba. Reggel általában futok, délután dolgozom, este pedig megint futok. Ez nagyszerű módja annak hogy beosszam a napom.

A motiváció fenntartása minden sportoló életében lehet probléma, amit tud segíteni egy példakép is.  Neked ki a hősöd és miért?

Sok ultramaratonista van akikre felnézek és akiket tisztelek, de ha választanom kell, a hősöm a barátom, Asenaca. Ő megmutatta nekem a barátság igazi szépségét, ami egy olyan ajándék, amiben nem mindenkinek van része.

Ki állítja össze az edzésnaplódat? Melyik a legjobb és a legrosszabb része az edzésednek? Mit szeretsz és mit nem?

Nincs edzőm. Én magam fejlesztem az edzéstervemet. Egy edző valószínűleg segítene nekem, hogy továbbfejlődjek mint atléta, de azáltal, hogy én magam állítom össze az edzéstervemet, a futás megmarad egyfajta örömtevékenységnek. Nem igazán azért futok, hogy versenyezzek, azért futok. mert imádok futni. A versenyzés csak egy plusz haszon. Szeretek hosszú futásokra menni, és próbálok nem a tempóra figyelni, hanem arra, hogy a testem aznap hogy érzi magát. Ha “gyors futásra” indulok, az erőltetetté válhat, vagy növelheti a stresszt, a teljesítmény érdekében. Én inkább csak elindulok futni, és ha jól érzem magam, akkor az egy gyors futás lesz, de ha azt érzem hogy lomha vagyok, akkor csak relaxálok és élvezem a békés futást. Szeretek terepen futni, mert ez egy alkalom arra hogy kijussak a városból és az erdőben fussak, és mindig hatalmas megelégedettséget érzek miután fel és le futottam a dombokon.

Színes és változatos program... terveid biztosan vannak, még ha örömből is futsz, hiszen számtalan versenyen indultál és fantasztikus eredményeket tudhatsz magadénak. Kérlek mondd el a sporttal kapcsolatos terveidet a közeli és a távoli jövőre! Mi a leginkább vágyott célod, hogyan tudod felkészíteni magad arra, hogy elérd?

Jelenleg nincs semmilyen verseny a naptáramban. Szeretnék megint megpróbálni egy 24 órás versenyt. A Spartathlonon a 24 órás jelzésnél kevesebb mint három mérfölddel voltam távol a 24 órás személyes csúcsomtól, és mindez a hegyi környezet után volt. Úgy érzem jobban is tudnék teljesíteni ezen az eseményen. A Badwater-t is szeretném újra megpróbálni.

Ennyi futás után hatalmas tapasztalati gyűjteményed van. Sokat tudsz segíteni az emberelnek, említetted, hogy edzőként is dolgozol. Melyek a legfontosabb javaslataid a nők számára hogy elkezdjék a rendszeres edzést, futást, vagy bármilyen más sportot?

1. Fejlessz ki egy rutint ami beleillik a mindennapi életedbe.

2. Csatlakozz egy futócsoporthoz, vagy találj olyan barátokat, akik edzenek veled.

3. Tűzz ki magadnak egy célt, és dolgozz érte. Esetleg nevezz be egy 5K-ra vagy egy félmaratonra.

4. Találj olyan edzést amit élvezel, legyen az biciklizés, futás, túrázás, vagy különböző tevékenységek kombinációja.

5. Ne ijesszenek meg más atléták. Edz a saját tempódban, és többet fogsz fejlődni érzelmileg és fizikailag is.

6. Ne felejtsd el, hogy a kezdet a legnehezebb. Ha nehéz mozgásba jönni, koncentrálj arra, hogy milyen jól érzed magad egy-egy edzés után (büszkének, elégedettnek).

 

Köszönjük a beszélgetést!

 

Forrás: Tóth Viktor, Labancz Emőke | További részletek az iRunFar weboladalán | Aly Venti Facebook oldala

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

 {gallery}gal/2015/AlyVenti{/gallery}

Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
Érdekes tapasztalat volt számomra, hogy még a sportolók ...
2016 jún. 06
Érdekes tapasztalat volt számomra, hogy még a sportolók ...
2016 jún. 06
Január 15-én, Bostonban a Spartan Race, a világ elsőszámú ...
2016 jún. 06
Január 15-én, Bostonban a Spartan Race, a világ elsőszámú ...
2016 jún. 06
A tíz éve az Egyesült Államokban élő Nagy Katalin 2014-ben ...
2016 jún. 06
A tíz éve az Egyesült Államokban élő Nagy Katalin 2014-ben ...
2016 jún. 06
Ian Adamson egy olyan nemzetközi sport szövetség elnöke és ...
2018 febr. 17
Ian Adamson egy olyan nemzetközi sport szövetség elnöke és ...
2018 febr. 17

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)