Interjú

Nők a terepen: Pálos Zsófia terepfutó - X2S interjú

Régi - új arc a terepsportok világában az elmúlt hónapokban sikert, sikerre halmozó mosolygós hölgy Pálos Zsófia. Sok évvel ezelőtt még a magyar hegyikerékpáros mezőnyt erősítette, majd hosszabb kihagyás után fantasztikus sikersorozattal tért vissza, immár terepfutóként.

 

Mi a titka, mi mozgatja, hogyan készül, mik a tervei? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ.

"Tíz éve egy esős Mátrabércen a Kékesen fagyoskodva vártam futó, túrázó barátaimat, amikor a férfiak közt feltűnt egy nő, aki hihetetlen erőt, elszántságot sugározva futott – emlékezett a kezdetekre Pálos Zsófia. - Őt látva határoztam el, hogy egyszer nekem is végig kell futnom ezt az útvonalat. Farkasdi Edinát azóta a barátnőmnek tudhatom, ha ő nincs, akkor ma én nem futkorászok. Sokat vártam erre a versenyre. A résztávokat az elmúlt években lefutottam, de fejben is fel kellett nőnöm ehhez a megmérettetéshez."

Következik az interjú első része:

Terepsport: Hogyan értékeled az elmúlt 12 hónapot sport szempontból?

Pálos Zsófi: Kb. pontosan egy éve kezdtem edzőmmel, Lőrincz Olivérrel újra a futós edzéseket egy kisebb térd operáció után, és maximálisan elégedett vagyok a befektetett munka eredményével. Hiszek a „lassan járj, tovább érsz” mottójában, bízom benne, hogy türelemmel, kitartással, alázattal sok mindent el lehet érni.

TS: Mi sikerült jobban, mi rosszabban, mint ahogyan tervezted?

PalosZsofi MBTPZS: Nem mondhatom, hogy rosszul sikerült volna bármelyik versenyem, bár igaz, voltak szenvedősebben megélt futások, és voltak igazi, jókedvvel, nevetősen végig futott versenyeim. A versenyek közül nekem a Zugspitz volt belülről a legjobb, és a T100 a legrosszabb, itt végig begörcsölt combokkal, nehézkesen, egykedvűen, lassan futottam. Talán mert nem terveztem, nem is igazán szerettem volna indulni rajta, nem spannolt fel.

Én a versenyeken keresem az élményt, mondhatni „flow-kergető” vagyok. Igazából soha nem a helyezéseket, a női dobogót nézem, hanem a lefutott időt, illetve azt, hogy összetettben hogy sikerül szerepelnem. Ilyen szempontból a Zugspitz volt a legtökéletesebb, persze erre készültünk igazán! Belülről is minden rendben volt, és eredményesség szempontjából is, 7. lettem abszolútban a férfiak között!

Hogyan tervezed az idei évet? Kiemelt versenyek, események. Ezekről mesélj, miért várod őket, mit szeretnél tőlük kapni (élmény, eredmény, tapasztalat...).

Elvileg még az év második fele hátra van, bennem lett egy kis üresség a német verseny után. Keresem a következő lehetőséget, egyelőre csak tervek vannak, hova kéne, lehetne menni, közben pedig futok és bringázom, edzek.

Elsősorban az alpesi terepet szeretem, a technikás, szintes versenyeket, szeretnék még legalább egy ilyen versenyen indulni az évben, de ugye ezt rengeteg dolog befolyásolja. Leginkább a pénz, mert nem csak nevezési díj van, hanem ki is kell jutni egy-egy ilyen versenyre, illetve én a munkámból adódóan elég sokszor dolgozom hétvégén is, így nehéz megtalálni, mikor, és hol tudnék menni.

Minden verseny, de akár egy TT is tapasztalat- és persze kilométergyűjtés számomra, hiszen még nagyon az út elején járok. Egyébként nem vagyok „verseny-mániás”, távol áll tőlem, hogy minden hétvégén elinduljak valamilyen versenyen, inkább hajt a minőség, mint a mennyiség. Ahol elindulok, ott a legtöbbet szeretném minden egyes alkalommal kihozni magamból, ilyen szempontból eredmény centrikus vagyok, de legalább ilyen fontos nálam a belső nyugalom, amit a „hegyeim” közt megkapok egy-egy futás alatt. Hosszú távra tervezek, és hosszabb távú versenyeken szeretnék indulni a jövőben is.

Milyen edzésekkel készülsz az idei és a jövő évre, min van a hangsúly és miért?

Amióta futok, Oli irányításával végzem edzéseimet, persze voltak hosszabb-rövidebb kihagyásaim az elmúlt 2,5 évben. Amikor a saját fejem után megyek, vagy túl edzem magam és lesérülök, vagy ellustulok, szóval szükségem van edzőre mindenképp, ezt már anno a bringázáskor megtanultam, ahol soha nem volt edzőm! Természetesen a futáson van a hangsúly, csak terepen futok, minimális, napi 1-2km az aszfalt, mire kiérek a városból, pont bemelegítésre és levezetésre elegendő!

Futok és keresztedzésként bringázom, mellette eljárok TRX-re és jógára, ahogy időm engedi. Az edzések mellett fontos (lenne), a megfelelő mennyiségű pihenés, regeneráció, amire talán a legkevesebb időm marad.

Kedvenc edzésfajtáid? Melyiket miért szereted? Mit hiányolsz jelenleg az edzésekből? Milyen eszközöket, felszereléseket használsz és miért? Van olyan, amit használtál, de nem jött be, nem szeretted? Mennyit edzel hetente? Hogyan változik ez a mennyiség és az edzések típusa az év elején és a versenyidőszakban?

Ami talán a legfontosabb, hogy pulzuskontrollal futok. Nekem bejött, óra nélkül hiányérzetem van. Persze van, mikor elszállok, mikor nem tudom tartani, de abszolút meghatározza az edzéseimet. Mindig azt szeretem, amit éppen csinálok. Oli tudja, hogy szükségem van bringára, főleg mentálisan, a montis múlt kitörölhetetlen. Valahogy mindig megérzi, mit szeretnék éppen csinálni. Nem mondhatnám, hogy monotonok lennének az edzések, rendszeresen van benne valami trükközés!

Természetesen másként tevődnek össze az edzések az alapozás időszakában télen, mint most, amikor valamire konkrétan készülünk, versenyidőzítés van. Hetente jellemzően mindennel együtt 10-12órát edzek, valamikor többet, valamikor kevesebbet. Edzhetnék többet, de az az így is minimális regenerálódás kárára menne, és nagyobb a sérülés veszélye. Lelkifurdalásom van, ha pl. munka miatt nem tudok elmenni és kimarad egy edzés, de helyén kell tudni ezt is kezelni, hiszen nem profi sportolók vagyunk, hanem lelkes amatőrök, akik szabadidejük nagy részét, vagy még annál is többet a sportnak, a futásnak szentelnek.

A német sikert hogyan értékeled? Pár mondatban leírnád a verseny menetét, a legjobb / legnehezebb részeket, élményeket? Milyen hasonló futamokon indulsz idén?

Év elején két 80-100km közti alpesi versenyt terveztünk, az egyik már összejött. Szerettem volna szeptemberben kimenni a Sella Ronda Trail-re, ami ugyan rövidebb, de nagyon szintes és technikás pálya. Már régen kinéztem, de idén nem fog összejönni, a hegyek azonban megvárnak, talán jövőre. Ehelyett kell egy közelebbi és olcsóbb versenyt keresnem az őszre. Talán augusztus végén a Magas-Tátrában futok egy 55km-es versenyen, és - noha nem verseny, a Dupla Élményen indulunk edzőmmel párban.

Ami a Zugspitz Supertrail XL-t illeti, nagyon jól sikerült minden szempontból! Belülről egy tökéletes futás élményét adta! Ahogy felértem kb. 1600m-re, körülöttem magasodtak a hatalmas sziklafalak megnyugodtam, és úgy érzetem jó helyen vagyok, itt semmi rossz nem történhet velem, ott vagyok, ahol lennem kell! Eszembe nem jutott, hogy a gyomrommal lesz valami, vagy esetleg begörcsöl a lábam, elfáradok, valami bajom lesz. Most is, mint mindig pulzussal futottam, persze amint kiértünk Ehrwaldból és megláttam, a pulzusom, muszáj volt elvonatkoztatnom tőle, mert maradhattam volna gombát szedni az erdő szélén. Ahogy kell, egy óra elteltével azonban beállt, helyére került minden, a pulzusom is!

Azt tudtam, hogy Kristin elment, ő egy elég jó és gyors futó, svéd lány, Tirolban él, sporttal foglalkozik, de neki is új volt a hosszabb táv, ahogy nekem is. Nem is foglalkoztam vele, csak mentem szépen a saját tempómban, 20-30km körül már elkezdtem elhagyni a sok gyorsmenőt, és csak előzgettem. 50 km környékén már mindent távot előztem, nem igen maradtak előttem. A legutolsó emelkedő aljában találkoztam Wermescher Ildikóval - épp mélázgattam, ettem egy kicsit -, amikor mondta, hogy menjek, mert befoghatom Kristint. Mélázgatásnak vége, gyalogoltam tovább felfelé. 1600 méteren, Laengenfeldernél megláttam a lányt, kb. 6-8 perc lehetett köztünk, ennyit saccoltam. A csúcson már mögötte voltam, próbáltam rajta maradni, kicsit vonatozni, hogy mire az utolsó ellenőrzőponthoz érünk, megelőzhessem. Így is lett.

Azt mondták, durva a lefelé, vigyázni kell, nekem viszont ez volt az egyetlen esélyem, hogy megtartsam a vezető pozíciót, mert a cél előtt még volt 2km aszfalt, ami ugye nem a kedvencem, sőt! Megnyertem életem első alpesi versenyét, csodálatos volt! Mindenki őt várta elsőnek, szóval okoztam egy kis meglepetést! Aminek nagyon örültem, hogy felfelé tudtam fokozatos felmenni rá, és annak, hogy a combjaim lefelé nem hagytak cserben stabilak voltak nagyon, pedig elég odavágósan rohantam lefelé. Az egész hatalmas élmény volt, nem igen tudok kiemelni belőle semmit, talán a legrosszabbak a sík részek voltak, itt azonban nagyon egyenletesen lehetett menni az ezreket, és legalább gyors is volt!

Ebből a versenyből, illetve az elmúlt fél év eredményeiből nagyon sokat tudok meríteni, ha bármi nyűgöm van. Kezdő ultrázóként még sok meglepetés fog érni minden szempontból, de a negatív dolgokat sem csalódásként kell megélni, hanem építkezni kell belőle, és haladni szépen, fokozatosan előre.

  Az interjú második része:  

Utoljára frissítve: vasárnap, 17 július 2016 23:27
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
A Magyar Terepakadályfutó Szövetség első Országos Bajnoki ...
2017 szept. 25
A Magyar Terepakadályfutó Szövetség első Országos Bajnoki ...
2017 szept. 25
Mészáros László ismét a célkeresztben (korábban itt írtunk ...
2018 okt. 26
Mészáros László ismét a célkeresztben (korábban itt írtunk ...
2018 okt. 26
Több boldogsághormon szabadul fel a közös edzés során, ...
2016 jún. 06
Több boldogsághormon szabadul fel a közös edzés során, ...
2016 jún. 06
A tíz éve az Egyesült Államokban élő Nagy Katalin 2014-ben ...
2016 jún. 06
A tíz éve az Egyesült Államokban élő Nagy Katalin 2014-ben ...
2016 jún. 06

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top