Interjú

Kiss Péter, az első Kör teljesítő OCR versenyző

Kiss Péter egy viszonylag kis létszámú exkluzív csapatnak a tagja, hiszen kevesen vannak Magyarországon, akik teljesítették a misztikus "A Kör" elnevezésű ultra terepfutó kihívást. Péter ráadásul nemcsak a terepfutásban vállal ultra távokat, hanem az akadályfutásban is. Erről beszélgettünk vele.

A teljes interjú a Sportime magazin 2020/1 számában jelenik meg.

Bemutatkozás

Kiss Péter vagyok, sportot illetően jelenleg terep- és akadályfutok, funkcionális edzést végzek és tartok. 

Bár életem nagy részét végigkísérte a sport és a mozgás, komolyabban akkor kezdtem el vele foglalkozni, amikor egy kis angliai szigeten élve elkezdtem evezni a helyi szigetek közti bajnokságban. Ehhez társult egy kevés terepfutás("ocska"), majd elkezdtem "gyúrni", de erről hamar váltottam funkcionális edzésre.

Közelebb kerültem a mozgáshoz, természetesen egyre jobban is éreztem magam. És mivel egy idő után érdekelt, hogy mit, hogyan és miért csinálok, elkezdtem ezt tanulni. Folyamatosan igyekszem fejleszteni magam, aminek nagy hasznát veszem a saját edzéseimen és ezáltal az óráimon alkalmazva is.

Jelenleg mellékállásban tartok edzéseket, de mivel annyira megszerettem, folyamatosan azon dolgozok, hogy csak ezzel foglalkozhassak.

 

"Amikor hazaköltöztem, és megszűnt az evezés, nagy űr keletkezett. Maradt a terepfutás, amiből hamar jött az akadályfutás..előfordul, hogy futás közben megállok egy szimpatikus fánál, vagy egyéb akadályt "iktatok" be a futásomba."

 

Kiss Peter terepfutas ocr 10 web

OCR és A Kör. Mesélnél erről, hogyan van benned ez a kettősség?

(nevet) ..nem érzem kettősségnek. Az én szemléletemben legalábbis. A futás nekem egy kiegészítő mozgás. Nagyon szeretem és könnyen elkap a flow, ráadásul kint érzem magam a legjobban, de a futás maga nem hiányzik olyan szinten, hogy pl. heti rendszerességgel űzzem. A futás nagyon komplex mozgás, bármennyire egyszerűnek tűnik. Én inkább a testemet próbálom felkészíteni futásra (is) alkalmasra. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy futásra csak futással próbál felkészülni valaki.

Tehát nem vagyok pro futó, éveken át egy basic Casio órával futottam, ami mutatja az időt és egészkor csipog. Terepfutó versenyeken közel sincs annyi esélyem labdába rúgni, mint egy Spartan-on/OCR-en. Már csak azért sem, mert az előbbire jóval ritkábban járok :)

A Kört kihívásként kezeltem, jó tapasztalásnak tűnt és bizonyult is (a full egyedül teljesítés is annak tűnik ;) A Börzsöny persze nagy tiszteletet kíván, tehát nem vettem félvállról.

Hogyan edzel, készülsz, hogyan egyezteted ezt össze a munkával, családdal? Mi a legnehezebb és erre mi a Te megoldásod?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Egyelőre egyedül készülök, de tervben van pl. futótechnikai edzés. És szerencsére nagyon sok jó edző, szakember és sportoló van, akiktől lehet tanulni. Jelenleg nehéz összeegyeztetnem ezeket a főállásommal, sok időm és energiám van benne. Persze az edzős részét nagyon szeretem, emiatt az nekem kikapcsolódás és tanulás egyben. És vannak olyan alkalmak is, amikor közösen edzünk. Természetesen ez a sűrű naptár a pihenésem rovására megy a leginkább. De a megoldáson dolgozom.

Mi volt a legjobb, legnehezebb az eddigi versenyeken (akár OCR, akár terepfutás...)? A legszebb pillanatokat meséld el!

Az egyik legemlékezetesebb versenyem a reviste-i Spartan Beast volt, bár ekkor még nem is tudtam igazán mi ez, "csak" teljesíteni jártam, nem versenyezni. Egész nap ömlött az eső, sebesen sodró folyamon kellett átgázolni, szétázott homokzsákkal dombot mászni a sárban, és a kecskék is megtámadtak (csak viccelek). Ez volt az első Beast-em, olyan akadályokkal találkoztam, ami előtte még nem volt (és sajnos azóta sem).

De nyilván amikor a legnagyobb harcokat vívod magaddal, és a környezeti elemekkel, azok megmaradnak.

A legnehezebb terepfutásom a Magas-Tátrában volt, ami helyenként átment hegymászásba, illetve néha komoly küzdelmekbe a körülményekkel. Az ott mentálisan is megviselt.

És emlékezetes volt az első UTH rajtom. Úgy álltam oda a 112 km-hez, hogy fogalmam sem volt mi történik 60 km után. Ráadásul éjfélkor indul, egyenesen bele a sötét Pilisbe.

Kiss Peter terepfutas ocr 8 web

Mik a kedvenc terepeid, akadályaid, melyektől tartasz a leginkább? Akár olyan, amin már voltál, akár olyan, amivel csak videón fotón találkoztál?

Ha terepről van szó, akkor a technikásabb single track-ek, és amik bent vannak az erdő mélyén. A lefelé zúzásokra is hajlamos vagyok. Úgy konkrétan nincsen akadályparám, az a bosszantó, amikor megvan a technika és a képesség is, de valahol, akár egy apróságon mégis elszáll.

Az eddigi OCR versenyeimen a lupa-tavi "hook kapitány" fogott ki rajtam.. kampókat megragadva kellett egy csövön végigmenni oldalazva, és mivel alacsonyan volt a cső, fel kellett közben húzni a lábaid. A nehéz része az volt, ahogy az első csövön végighaladtál és utána át kellett "akasztani" egy következő csőre. Ott elvéreztem.

A komplexebb, több részből álló multi-jellegű akadályok, ahol már átugrálás is van benne..na arra még edzenem kell, azt hiszem.

Az elmúlt években sokat edzettél és edzősködtél. A tapasztalataid alapján mit javasolsz azoknak, akik most kezdik? Mire figyeljenek főleg, mik a legfontosabb szempontok?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Hogy tartsák be a fokozatosságot, lépésről lépésre haladjanak. Annyit várjanak el tőle, amennyit beletesznek. Egy kényelmes edzéssel nem lehet fejlődni. A tested csak úgy fog reagálni, és fejlődni, ha bőven adsz neki impulzust. Tekintsd és kezeld a tested egészként. Egy minden egymással összefüggő nagy massza, ami tökéletesen működik, ha úgy használod. Ha pl. fáj a térded, nem ott fogod megtalálni a probléma forrását, hanem mondjuk a bokánál, csípőnél, stb.

És ne higgyetek el minden marhaságot! Könnyű elveszni a fitnesz ipar útvesztőiben, főleg, amikor könnyű és egyszerű megoldásokat kínál. Járjatok utána, tapasztaljátok ki, figyeljetek, kérdezzetek!

Mire készülsz idén, hogyan fogod változtatni a programodat az eddigiekhez képest?

Idén még több tanulás lesz, és igyekszem még jobban megismerkedni az OCR világával. Verseny terén az OCR kerül előtérbe a Spartan-al szemben, ami elég nagy változás lesz.Az elmúlt 2 évhez képest több terepfutó-versenyre is lehetőségem lesz eljutni, ez szintén újdonság. Továbbá ösztönzőleg fog hatni, hogy egy olyan csapatba kerültem, ahol talán az egyik legfontosabb közös nevező az alázat, és egymás tisztelete.

A sok sport mellett jut időd más hobbira is?

Túrázok, néha hegyet mászok.

Köszönöm a beszélgetést!

 

Utoljára frissítve: csütörtök, 16 január 2020 16:18
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
  this week I with write about my experience on ...
2016 jún. 06
  this week I with write about my experience on ...
2016 jún. 06
Az Extreme Trail akadályfutó versenysorozat új helyszínen ...
2019 ápr. 19
Az Extreme Trail akadályfutó versenysorozat új helyszínen ...
2019 ápr. 19
Az MSR szervezésében már futhattunk a vulkánok tetején, ...
2019 ápr. 11
Az MSR szervezésében már futhattunk a vulkánok tetején, ...
2019 ápr. 11
A TEFUTSZ (Terep-akadályfutó Szövetség) megkapta sportág ...
2018 febr. 27
A TEFUTSZ (Terep-akadályfutó Szövetség) megkapta sportág ...
2018 febr. 27

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top