Interjú

James De Lara a Ninja Warriors liga egyik vezetője

(UNAA – Ultimate Ninja Association)

Az akadálysport fantasztikus fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, szinte hétről hétre alakul át a sport és a sportág. Az OCR egyik régi-új ága, amit leginkább a „Ninja Warriors” műsorból ismerhetnek a nézők, évtizedek óta létezik, de csak most lett ismert. A nemzetközi szervezet létrehozója és egyik vezetője, James De Lara, aki feketeöves Tea Kwon Do harcművész, vegán, állatjogi aktivista és ma is aktív ninja. Vele beszélgettünk.

Bemutatkozás

Soha nem voltam túlságosan atlétikus alkat gyerekoromban. Nagyon sokat szerettem mozogni, de nem voltam sikeres, mert kicsi voltam és túlsúlyos. Az első középsikolai évemben viszont a kosárlabda csapatban ledobtam a súlyfelesleget és azután már soványnak hívtak. Ezután már könnyebben talált meg az a sport, amivel elköteleztem magamat – hosszú évekig harcművészettel foglalkoztam minden nap. Elsősorban a Tae Kwon Do és a Shotokan karate stílusokban edzettem, 1990-ben szereztem meg a Tae Kwon Do fekete övet, majd néhány évvel később Shotokanból is fekete öves lettem. Ezután versenyeztem különböző kevert harcművészeti versenyeken (még az MMA divatja előtti időkről beszélünk a 90-es években), sőt pár évig bodybuildinggel is foglalkoztam. Amikor megkomolyodtam, személyi edzőként tanultam, pár hónapig dolgoztam edzőteremben, de ez nagyon untatott. UNALMAS! Egy albuquerquei Ninja parkba tett látogatásom után változott meg az életem 2012-ben. Elkezdtem eszközöket tervezni, javítani az edzésmódszereket, versenyekre jártam edzőként és néha versenyzőként. Ez az, ami igazán megtölti az életemet!

Hogyan vált életed részévé az OCR és a Ninja Warriors?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ha akkor nem botlok be abba az edzőterembe, akkor talán soha nem találkozom ezzel a sportággal. Előtte nem hallottam róla, de azóta azt gondolom, hogy az akadálysport az egyik legjobb és leghasznosabb modern kori testedzés! Minden benne van, ami a ma emberének kell, ráadásul annyiféle formában, hogy szinte nincsen olyan ember, aki ne találna benne valami számára szerethetőt. Ráadásul közvetlenül átvihető a hétköznapi életbe. Ahogyan gyakran mondom, és hiszem, ez a sport segít átlépni és meghaladni a mentális és fizikai akadályokat. A céljaid fókuszban tartása, az összpontosítás az akadályok leküzdésére ebben a sportban és az életben nagyon hasonló.

Sokat forgolódsz emberek között, de egy olyan sportban, ami ma még nem igazán ismert, sokan csak „cirkusz”-t látnak benne. Hogyan segítenél nekik, hogy megértsék mii is ez a sport?

A Ninja Obstacles segít teljeskörűen edzett és képzett emberré válni. Az egyensúly, a kitartás, az erő, az állóképesség, a hajlékonyság, a helyzetfelismerés, az ugrás és mászás képességek, a minden alkalommal más kihívások mind abban segítenek, hogy az emberek felismerjék, hogy sokkal többre képesek, mint azt előtte gondolták volna. Ha csak egyik képességedet akarod fejleszteni, ezzel a sporttal az össze többi is annyira megerősödik, hogy végül sokkal többet kapsz vissza, mint amit beáldoztál érte!

Ez tulajdonképpen miden sportra igaz, de a akadálysport valóban egy nagyon komplex és sokszínű lehetőség a fejlődésre. Neked mi a kedvenc helyszíned, versenyed?

james de lara 2019 3 w

Elsősorban a saját ninja edzőtermemet szeretem. Folyamatosan fejlesztjük a visszajelzések és a saját ötletek alapján. Nagyszerű a hangulat minden nap hiszen az emberek, akik rendszeresen járnak edzeni, előbb-utóbb a barátaim lesznek. Másodsorban az UNAA rendezvényei és versenyei. Ott is főleg a FitExpo a kedvencem, mert nem igazán verseny, inkább közösségi alkalom sok mókával. Az UNAA első három bajnoki évében fantasztikus emberekkel és sportolókkal találkoztam.

Mi a legemlékezetesebb pillanatod az akadálysportban?

Életem első OCR versenye, ahol a célban úgy éreztem magamat, mint akit kiütöttek, megsütöttek és megettek. Hatalmas tanítás volt, hogy minden sportmúltam ellenére mindig van mit tanulni, fejleszteni.

Pedig sokféle sport és sokféle képesség birtokában vagy gyerekkorod óta. A hosszú sportkarrieredben melyek a legfontosabb eredmények?

A fekete öv megszerzése nagy mérföldkő volt az életemben. Akárcsak az első állami bajnoki cím. Az első ketrecharc győzelem. Az első Spartan Trifecta megszerzése. Az UNAA megalapítása és az indulás. Az első OCR verseny teljesítése a feleségemmel együtt.

Igen, jó is hogy szóba hoztad. Hogyan alakult meg az UNAA (Ultimate Ninja Association)?

Első találkozásom a szervezet alapítóival egy olyan versenyen volt, ahol önkéntes segítő voltam. Ahol csak kellett, segítettem. Láttam az összes American Ninja Warriors versenyzőt, és tudtam, hogy dolgom van velük, dolgom van a sportággal. Végig dolgoztam a szezont és egyre többet beszélgettünk, tervezgettünk egy komoly versenyrendszerről, szabályokról, lehetőségekről. A versenyzőkkel és a szervezőkkel is. Azóta sokan közülük nemzetközi hírességek lettek, de lejárnak hozzám beszélgetni. Olyanok alkotjuk a szövetséget, akik magunk is ebben a sportban éltünk, élünk.

Sportolóként egyfajta közéleti szerepet vállal mindenki, akkor is, ha nem akarja. Neked az életmódoddal hogyan sikerül másokat inspirálni?

Ez kicsit hosszabb válasz lesz, mert számomra nagyon fontos a téma. Mindig is próbáltam józan és tisztes életet élni, de 2015 szeptemberében vegán lettem és ma már azt szeretném, ha ezt sokkal hamarabb megtettem volna. Egyetlen okom volt és van erre – minden állat jogaiért és szenvedése miatt váltottam életmódot. Amúgy nem érintett semmilyen formában rosszul a váltás, azóta erősebb, gyorsabb, kiegyensúlyozottabb vagyok. Minden állati élelmiszert és anyagot mellőzünk a családunkkal. Azóta is naponta tanulunk új dolgokat, a világ így sokkal színesebb, békésebb és szebb. Az egyik első nagy tanulság az volt, amikor a zselatin kérdésével találkoztam, amivel azelőtt soha nem foglalkoztam. Az ember vegánként sokkal többet tud meg a világról. A régi életemben szinte vak voltam. Egyik nap lefeküdtem aludni húsevőként és másnap reggel már vegánként ébredtem fel. Szerencsére ez ma már ne nehéz, sőt napról napra könnyebb, hiszen egyre több ember ismeri fel, hogy ez egy másik, szebb és jobb világhoz vezető út. Hetente egy alkalommal nyers napot tartok, mert jól esik és jónak tartom. Ez az egyik legjobb nap a héten. Sportolóként rendszeresen járok orvoshoz és minden értékem azóta is kiváló. Emellett aktivista vagyok, az szenvedő állatokért próbálok minél többet tenni – adományok, petíciók, örökbefogadások, segítő beszélgetések és minden más elképzelhető formában.

james de lara 2019 1 w

A vegán életmód ma még különlegesnek számít, bár egyre elfogadottabb. Neked hogyan áll össze a napod?

Reggel 10 előtt és este 8 után nem fogyasztok mást csak folyadékot. A rizs a kedvencem, főleg babbal, mindenféle ízesítéssel. Szeretem a csípőset, a chillit. Sok ayurvédikus receptet használunk, de szeretünk kísérletezni is. Sok vizet iszom, zöld és herba teát, valamint ayurvédikus italokat. Ásványvizet hetente egy nap fogyasztok amolyan kúraként, de nem iszom semmilyen édesített üdítő italt. A kávét is kókusz/mandula tejjel édesítem.

Mik a további terveid?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Egyik nagy tervem, hogy egy korosztályos OCR aranyérmet szerezzek. Minden edzésemen fejleszteni próbálom a képességeimet és gyakran napról napra érzem, hogy fejlődök. Állandó és fontos terv az UNAA fejlesztése, segítése. Szeretnénk ennek a sportágnak a vezető ligájává válni. Már van nemzetközi megjelenésünk, csatlakoztunk a Nemzetközi Akadálysport Szövetséghez (FISO), és már az USA állami bajnokságai közé is felvették a sportágat.

A legfontosabb tanácsok a sikeres OCR / Ninja versenyzéshez

TOP10

1. húzódzkodás – a legjobb erősítés a felsőtestre.

2. alaperő kialakítása tolásban, húzásban, dobásban. Nem az emelés a legjobb erőfejlesztő!

3. állóképesség nélkül nincsen semmilyen komolyabb sportban jó eredmény. Legyen rövid, vagy hossz a verseny, meg kell szerezni és fejleszteni az állóképességet.

4. fogóerő – ha nem tudsz erősen fogni, tartani, akkor addig ne kezdjél komolyabb OCR versenybe!

5. egyensúly – nemcsak a versenyeken, hanem a mindennapi életben is nagyon fontos.

6. technika – megfelelő technikával messzebbre, gyorsabban, kevesebb energiával tudsz eljutni. Soha nem késő csiszolni a technikát és soha nem szabad abbahagyni!

7. ismétlés – a legegyszerűbb dolgokat ismételd újra és újra. Legyenek automatikusak. Azután jöhetnek a bonyolultabbak.

8. akadályok – egyszerre csak néhányat fejlesszél, amikor azokban jó vagy, akkor bővítsed újabbakkal.

9. versenyek – a versenyek mutatják meg valójában mit bírsz, mennyire vagy felkészült.

10. félelmek – küzdj meg velük, legyél Te a jobb! Akár a zuhanástól, akár a kudarctól, akár a szerepléstől, akár mélységtől – bármilyen félelmedet le tudod győzni!

Köszönjük az interjút! Magyarországon is bontogatja a szárnyát az OCR ezen irányzata, biztosan hallasz még felőlünk!

UNAA nemzetközi oldal

https://www.ultimateninja.net/

 

Teljes cikk : www.triatlonedzo.hu

 

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Utoljára frissítve: kedd, 26 február 2019 15:03
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
Páder Zsófia ismerős lehet azoknak, akik mostanában ...
2018 dec. 13
Páder Zsófia ismerős lehet azoknak, akik mostanában ...
2018 dec. 13
A szögesdrót alatt kúszás, a homokzsák cipelés, a ...
2019 jún. 05
A szögesdrót alatt kúszás, a homokzsák cipelés, a ...
2019 jún. 05
2019-ben az „akadályfutás” kifejezés elsősorban a ...
2019 júl. 07
2019-ben az „akadályfutás” kifejezés elsősorban a ...
2019 júl. 07
A jól ismert kaposvári helyszínen óriási várakozás előzte ...
2019 ápr. 08
A jól ismert kaposvári helyszínen óriási várakozás előzte ...
2019 ápr. 08

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)