Edzés

Edzéstervek: lassíthatók az öregedési folyamatok

A narancsbőr, a laza kötőszövet, a széles csípő, a combra-, fenékre rakódó zsírpárnák elhelyezkedése nagyrészben genetikailag kódolt. Azonban természetesen léteznek olyan módszerek, amelyekkel lassíthatók az öregedési folyamatok, csökkenthető a zsírszövet mérete, feszesebbé tehető a fenék-, comb- és alsó lábszár izomzata.

A csípőt és alsó végtagokat gazdag izomállomány borítja. Nem véletlenül, hiszen a lábakat nagyon sokszor, sokféleképpen szoktuk mozgatni. Gondoljunk az állásra, járásra, leülésre, felállásra, a törzs egyenesen tartására, a sportmozgások széles repertoárjára. A törzs egyensúlyozásában például négy izom erejére van szükség, amelyek között a fenék izmai is szerepelnek.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A fitnesztermi edzések összeállításakor általában nem az alsó testfélre helyeződik a hangsúly, hanem a felső testre. Ebből azonban nem csak esztétikai, hanem egészségügyi hátrányok is keletkezhetnek, mivel az izmos, nagy tömegű felsőtest miatt a térd, csípő, boka ízületeire igen nagy nyomás nehezedik, amellyel megsokszorozódik a sérülések kialakulásának veszélye.

Akik csak hetente egy alkalommal tudnak sportolni - például kosárlabdázni, focizni, röplabdázni, teniszezni -, szintén nagy sérülésveszélynek vannak kitéve. A viszonylag gyenge, illetve edzetlen alsó végtagizomzat miatt ugyanis nagyon erős húzó-, nyíró-, csavaróerő, az ugrások során pedig óriási súly nehezedik az ízületekre, amely nagyon gyakran porcot, szalagokat érintő sérüléseket eredményez. A labdajátékok rendkívül jótékony hatásait nem szabad lebecsülni, viszont ügyelni kell az ízületeket tehermentesítő izmok erősítésére is. Például a térd védelmét a comb feszítőizmainak erősítésével jelentősen tudjuk fokozni.

Ha formálni szeretnénk a fenék, combok, vádlik területét, akkor az egyes izomcsoportok egyidejű edzésére van szükség. Gondoljunk bele, hogy milyen aránytalan, ha valakinek hatalmasak a combfeszítő izmai, viszont a láb hátsó-felső részén, a combhajlítók területén mintha nem is lenne semmi. Nem túl szerencsés az sem, ha a felsőtest erős, viszont a vádlik, combok szinte nem is emelkednek ki a csont síkjából. 

A fenék-, illetve láb izmainak erősítését, formálását a hasizomgyakorlatok után célszerű alkalmazni. Mivel az alsó végtag és csípő izmai a test legnagyobb izomtömegét alkotják, ezért a specifikus, egy-egy izomra (például combra) fókuszáló gyakorlat előtt nagyon lényeges az alapos bemelegítés. Legegyszerűbben és egyben leghatékonyabban a ciklikus mozgásokkal (kerékpározás, kocogás, futás, aerobik) tehetünk ennek eleget. Mivel a legtöbb esetben nem az izomtömeg növelése a cél, hanem inkább az alakformálás, ezért nem a kis ismétlésszámú, nagy ellenállással szemben-, illetve nagy súllyal végzett gyakorlatok alkalmazása a cél, hanem éppen ellenkezőleg: a kis súllyal (ellenállással szemben) történő, nagyobb ismétlésszámmal végzett edzéseken van a hangsúly.

...

Forrás: medizona.hu

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 21 október 2018 13:39
Tóth Viktor

2003 óta vezetek egyéni és csoportos edzéseket. 2005-2015 között csapatvezetőként irányítottam az általam alapított X2S TEAM multisport csapatot. Ez alatt a 10 év alatt a csapat tagjai több Világ-, Európa- és Magyar bajnoki címet szereztek tereptriatlonban, terepfutásban és hegyikerékpárban. Közülük kerültek ki Magyarország legsikeresebb Xterra és első Spartan Race versenyzői is. Számos sportrendezvény szervezője, szakmai vezetője vagy tanácsadója vagyok. Sok esetben olyan rendezvényeket honosítottam meg Magyarországon, amelyek külföldön is ritkaságnak számítanak. Ilyenek például a téli triatlon (futás, kerékpár és sífutás), a hosszútávú tereptriatlon, vagy a városi terepfutás.

Kiemelkedően fontosnak tartom a sport és a természet kapcsolatát. Az edzésmunka másik meghatározó alkotóeleme a közösség ereje. A sport, sőt sokszor egy verseny is sok esetben elsősorban önismereti, belső fejlődést jelent.

Webhely: triatlonedzo.hu/
Ajánlott tartalom
2015-ben a Spartathlonon egy fiatal amerikai lány állt a ...
2016 jún. 06
2015-ben a Spartathlonon egy fiatal amerikai lány állt a ...
2016 jún. 06
A narancsbőr, a laza kötőszövet, a széles csípő, a combra-, ...
2016 jún. 06
A narancsbőr, a laza kötőszövet, a széles csípő, a combra-, ...
2016 jún. 06
Lezárult a Running Warriors és a Terepakadályfutó Szövetség ...
2018 jan. 27
Lezárult a Running Warriors és a Terepakadályfutó Szövetség ...
2018 jan. 27
Kiss-Polauf Marianna a sportorvoslás egyik speciális ...
2016 jún. 06
Kiss-Polauf Marianna a sportorvoslás egyik speciális ...
2016 jún. 06

Rólunk

Az akadályfutást és más terepsportokat magas szinten művelő sportolók, versenyzők, edzők, szakemberek összefogása ez a weboldal!

Kapcsolat

Cím: Budapest, Hungary
Tel: +3630 48 88 261
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hotline: +3620 32 00 840
 
Top